Belföld

A kiadókra kenik a tankönykáoszt

Pénteken a Hír24 több olyan iskolával is beszélt, amelyek hiányos tankönyvcsomagokra panaszkodtak. Hétfőn szülők és diákok is megerősítették: idén megint nem ment zökkenőmentesen a tankönyvek kiosztása. A Könyvtárellátó Nonprofit Kft. szerint nem ők hibáztak, hanem a kiadók.

Előző héten lapunknak több iskola is arról panaszkodott, hogy hiányosak a tankönyvcsomagok, egy zalaegerszegi iskola illetékese például arról számolt be, hogy a 600 diákból 300-nak hiányzik a csomagból egy vagy két könyv. Az iskolák után aztán hétfőn, az iskolakezdés első napján a szülőket is megkérdeztük, ők hogyan látják, valóban hiányosak-e a csomagok. Sok szülő azt mondta, náluk minden rendben ment, egy részük viszont megerősítette a problémát. Mint írták:

“Hiányos volt a tankönyvcsomag, a gimnazista gyerekem 3db könyvvel jött haza- és 13.-os!!!”

“Erősen hiányos…..szakközépiskola 10. osztály, 2 db tankönyv érkezett haza….”

“11.o. középiskola: angol munkafüzet hiányzik.”

Megkerestük a Klebelsberg Intézményfenntartó Központot (KLIK), hogy megtudjuk, mi okozza a problémát, valamint hogy mikorra várható az összes tankönyv kiszállítása. A KLIK helyett a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. (KELLÓ) válaszolt, kiemelve: nem ők a hibásak, hanem a kiadók.

“Több kiadó is késedelmesen szállította a megrendelt kiadványokat, illetve még ma is vannak tartozással rendelkező kiadók. Így fordulhat elő, hogy a nem szállító tankönyvkiadók könyvei hiányoznak a csomagokból” – közölték. 

Mivel az egyik tankönyvfelelős lapunknak arról beszélt, az állami kiadók is “ludasok”, ezért megkérdeztük azt is, hogy pontosan melyek a késlekedő kiadók. A KELLÓ egy linket küldött át, amely szerint az alábbi felsorolt kiadók nem teljesítették a beszállítási kötelezettségüket a 2014/15-ös tanévben:

– Magyarországi Evangélikus Egyház Luther Kiadója

– Hit Gyülekezete

Az alább felsorolt kiadók 2014. augusztus 25-ig részben teljesítették a beszállítási kötelezettségüket a 2014/15-ös tanévben:

– Dinasztia Tankönyvkiadó Kft.

– Grimm Kiadó

– Pedellus Tankönyvkiadó Kft.

– Korda Kiadó

– School Bt.

Arra a kérdésünkre ugyanakkor a KELLÓ már nem adott választ, hogy a késő tankönyvek kiszállítása pontosan mikorra várható. Ehelyett csupán annyit írtak: “Amint a késedelmesen teljesítő kiadók rendben teljesítik a rendeléseket, úgy a könyveket a beérkezést követően kiszállítja a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. az adott intézménybe.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik