Belföld

“Amit nekünk szállítottak, az botrányos”

Ismét tankönyvkáoszt hozhat a tanévkezdet. Körbetelefonáltunk több budapesti és vidéki iskolát. Van olyan intézmény, ahol hatszázból háromszáz gyereknek hiányzik egy vagy több könyve.

Jövő héten elkezdődik az iskola, és a tavalyi káoszból okulva pénteken körtelefont intéztünk vidéki és budapesti iskolákhoz, hogy megtudjuk, megérkeztek-e időben a tankönyvek, és hogy a megfelelő könyveket kapták-e meg. A kép vegyes, van, ahol minden rendben zajlott, de több helyen kaptuk azt a választ, hogy ebben az évben sem volt zökkenőmentes a kiszállítás.

Összesen 15 iskolát kerestünk meg telefonon, közülük többen még nem tudtak teljes körű tájékoztatást adni, mivel csak hétfőn bontják ki a csomagot a gyerekek. Hibák azonban már most láthatóak, sőt, az iskolakezdés néhol egészen botrányosra sikeredett.

“Katasztrofális az egész”

“A tankönyvek hétfőn érkeztek meg. Amit nekünk szállítottak, az botrányos. 600 gyerekből a felének hiányzik egy vagy több könyve. Katasztrofális az egész, 17 gyerek van, akinek egy könyvet sem sikerült kiszállítani, ők majd később kapják meg. Értjük, hogy hozzánk utoljára jött meg, hiszen Z-betűsek vagyunk, késői a szállítás, és nekünk már nem maradtak könyvek. De a szülő kifizette, és neki majd üres nejlonzacskót adunk” – tudtuk meg a Zalaegerszegi Zrínyi Miklós Gimnáziumtól.

Hasonló a helyzet a győri Révai Miklós Gimnázium és Kollégiumban is. Ott arról számoltak be, hogy a szállítás időben megtörtént, rendőri felvezetéssel (!) vitték a könyveket, amit közmunkások segítették lerakni. “Ez a része rendben volt” – fogalmazott az illetékes, aki egyben hozzátette: 779 csomag kellett, amiből eleve hét hiányzott. Majd megnéztek 500 csomagot, és kiderült, hogy 120-ban van eltérés. Ezek egy részében van jelzés, hogy hiányzik a könyv, míg máshol egyáltalán nincs jelzés sem.

“A 120 egy nagyon magas szám, és még nem végeztünk. Egyelőre nagyon sok hiba van” – fogalmazott az iskola illetékese.

Vannak hiányosságok

Húsz csomag hiányzott a győri Kazinczy Ferenc Gimnázium tankönycsomagjából is. Ebben az iskolában arról tájékoztattak, azt még nem nézték meg, mi van a csomagokban, de így is egy óra volt, amíg ezt a 20 hibát lejelentették. Nem nyitották még ki a csomagokat a Nyíregyházi Krúdy Gyula Gimnáziumban sem, de hiányt már így is észleltek, a könyvtári rendelés érkezett meg hiányosan. “Húsz tétel alatt a hiány, tanári példányokról van szó” – számoltak be. A budapesti Szent István Gimnáziumban nem tudtak pontos adatokat mondani, mint közölték, amikor kiszállították a könyveket, úgy tűnt, hiányzik 13 csomag.

A témában egyébként a nyugat.hu is közölt cikket, a lap egy videón örökítette meg a tankönyvszállítást, és az azzal járó bosszúságot. Ott a keveredés volt a probléma:

 

Czunyiné Bertalan Judit július végén azt közölte: az ütemezés szerint halad a megújuló tankönyvek nyomdai előállítása, az iskolákhoz történő kiszállítás pedig időben megkezdődik. Egyben hozzátette: a nyomdából kikerült tankönyvek órákon belül eljutnak a Könyvtárellátó (KELLO) raktáraiba, a tankönyvek terjesztése pedig az előre tervezett határidőben megkezdődhet. 

Olvasói sztorik