Belföld

Lázár: egy forint sem fölösleges az oktatásra

A vásárhelyi tanévnyitón és óvoda átadón, a köznevelési államtitkár már a jövő oktatási feladatairól is beszélt.

Rendhagyó tanévnyitóval – azzal hogy egy óvodában tartották – indulhat a 2014-15-ös tanév Hódmezővásárhelyen. Ezzel egy időben, átadták a város új, 240 millióból épült oviját a Nádor utcán köznevelési államtitkár, polgármester, miniszteri és rengeteg szülő-gyermek jelenlétében.

Lázár János miniszter gratulált az újvárosiaknak a szép intézményhez, rámutatva, hogy nemcsak a belváros gyarapszik fejlesztésekkel. Kijelentette a város jövőjének záloga az oktatás minőségének javítása most és a jövőben is, így egy elköltött forint sem fölösleges, amit óvodákra, általános iskolákra költenek.

Vásárhely jövője is azokban a fiatalokban rejlik, akik ide születtek, itt élnek és itt vállalnak gyermekeket, akik méltó neveléséhez elengedhetetlen például egy ilyen új intézmény.

Beszédében, idézve Molnárné Dobsa Magdolna óvodavezető köszöntő szavait Lázár kitért arra is, hogy 123 évvel ezelőtt egy takarékpénztárnak volt arra lehetősége, hogy óvodát építtessen Újvároson. Itt hát az ideje most is, hogy egy bizonyos takarékpénztár, a devizahitelesek megsarcolása után ismét óvodához, iskolához segítse a várost. Reményét fejezte ki, hogy hamarosan talán a vásárhelyi cégek megengedhetik maguknak, hogy hasonló gesztusokat tegyenek. Ehhez megfelelő vállalkozói környezet és megfelelően képzett munkaerő szükséges, melynek alapjai pont itt, az óvodában kezdődnek.

Elmondta, az oktatási rendszer átalakításának még nem értek a végére. A kormány célja, hogy a magyar oktatást Európa legversenyképesebbé tegye. Nincs annál nagyobb bűn, minthogy egy gyermek nem tud a tehetségének és szorgalmának megfelelően tanulni, képezni magát.

Czunyiné dr. Bertalan Judit, köznevelésért felelős államtitkár ugyancsak ezt hangsúlyozta. Kiemelte, a jövőben a családok oldaláról is vizsgálni kell az oktatást. A követező évek az iskolarendszer megerősítéséről kell hogy szóljanak. A állami fenntartói irányítás el fogja érni azt a célt, hogy minden településen azonos eséllyel és azonos körülmények között tanuljanak a gyerekek.

A városi tanévnyitó alkalmával családi napon mutatták be az új épületet, szülők és gyerekek foglalkozásokon, közös játékon vehettek részt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik