Belföld

Nem tudni, miért nem spórolt az állam 400 milliót

A piaci szereplők szerint annyi pénzből, amennyiből megvásároltak tizenkétezer gépet, akár tizenhatezer készülék is kijöhetett volna, ha az Európában elfogadott színvonalon írják ki a közbeszerzést.

A Népszabadság csütörtöki számában arról ír, hogy mintegy négyszázmillió forintot spórolhatott volna az állam az iskolai laptopbeszerzéseknél. Az Educatio Nonprofit Kft. tenderét ismerő, magukat megnevezni nem kívánó piaci szereplők szerint  tizenkétezer gép helyett, akár tizenhatezer is kijöhetett volna, ha az Európában elfogadott színvonalon írják ki a közbeszerzést.

A lap megkérdezte az Educatiót, hogy kik nyerték a laptop-, az asztaligép- és a tabletbeszerzéseket, milyen áron és milyen összeállítású gépeket szállítanak az iskoláknak. Még nem kaptak választ.

A tender kapcsán a lap forrásai azt emelték ki, hogy nemcsak szakmailag értelmezhetetlen, de gyanús is, hogy az Educatio úgy határozta meg a gépekkel szemben támasztott követelményeket, hogy a processzor magszámát, órajelét, s egyéb más hasonló paramétereket írt elő. Mint fogalmaznak, ezzel a közpénzek elherdálását írták bele a tenderbe, mivel sokkal nagyobb tudású eszközök beszerzését írták elő, mint amilyenekre oktatási célból szükség van.

A piac ismerői szerint az is gyanús, hogy csak július 25-én hirdettek eredményt, de már szinte a teljes mennyiséget leszállították, pedig egy ekkora megrendelés behozatala az országba hosszabb időt vesz igénybe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik