Belföld

Gyanús laptopbeszerzés az iskolákban

Indokolatlanul drágán vehetett számítógépeket az állam, számottevő árkedvezményt sem sikerült elérni – írja a Népszabadság.

Az Educatio Nonprofit Kft.-n keresztül írtak ki tendert mintegy húszezer számítógép megvásárlására, a lap szerint azonban a gyanú árnyéka vetül a közbeszerzésre. Kicsit több odafigyeléssel harmadával is több gépet vehettek volna, vagy a megvásárolt mennyiség jóval olcsóbb is lehetett volna – írják.

Még április végén, az ügyvezető kormány ideje alatt néhány nap alatt verte végig az Educatio azt a közbeszerzést, amire az egész piac várt, a kiválasztott cégeknek öt napjuk volt ajánlatot tenni csaknem 13 ezer notebook, ötezer asztali gép és négyezer táblagép szállítására. A piacon alig akadt azonban olyan modell, ami megfelel a követelményeknek és nem méregdrága. A Népszabadság egyik forrása szerint oktatási célokra teljesen felesleges olyan gépeket használni, amilyeneket megrendeltek.

Július 25-én hirdettek eredményt, a több részből álló beszerzés nyertesei között van a Szinvanet és a EuroOne által vezetett két konzorcium. A Népszabadság utánanézett, hogy a követelményeknek megfelelő gépeket a kiskereskedelemben 133 ezer forintért lehet megvenni, az állam ezeket 127-128 ezer forintért vette meg, így csak csekély, 5-6 ezer forintos kedvezményt sikerülhetett elérni.

A piac ismerői szerint az is gyanús, hogy csak július 25-én hirdettek eredményt, de már szinte a teljes mennyiséget leszállították, pedig egy ekkora megrendelés behozatala az országba hosszabb időt vesz igénybe.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik