Belföld

Önkormányzati lapokban fényezik Rogánt, Papcsákot, Némethet

Gátlás nélkül magasztalják a budapesti kerületi polgármestereket az önkormányzati újságok. Az elfogult "ingyenes" lapok valójában közpénzből is készülnek.

Ingyenbulvár Rogántól a belvárosiaknak

Házhoz szállítva, bulvárhírekbe csomagolva érkezik a sikerpropaganda a Belváros lakóinak: sok képpel és minimális szókinccsel operáló Blikk-utánzatot ad ki önkormányzati támogatással az V. kerület. A City című újság körülbelül fele-fele arányban szól a hazai celebvilág műbalhéiról, illetve Rogán Antal és felesége életének eseményeiről.

Fotó: City Magazin

Az ingyenes kiadvány olvasói első kézből értesülhettek a fontos történésről: Rogán Antal bemutatta édesanyját a miniszterelnöknek. A képriport kedélyes pálinkázás közben, családi körben mutatja be az érintetteket. Egy másik beszámoló apropója, hogy mostantól a Facebookon is követhetjük Rogán Antalt. A cikk kedvcsinálóként a polgármester facebookos posztjaiból szemezget. De a kedvencünk a „Melegben kártyáznak Fürediék Marosékkal” című anyag. A fűtéstámogatást propagálni hivatott kampánycikkből kiderül:

„Mindkét házaspár szeret a kerületben élni, hiszen vannak különböző programok, kirándulások, valamint karácsonykor és a nagyobb ünnepekkor ajándékcsomagot is kapnak, nőnapon pedig még Rogán Antal is köszönti őket.”

Fotó: City Magazin

MEGHATÓDOTT Rogán-Gaál Cecília – ordítja Fidesz-narancssárga háttér előtt, kapitális betűkkel az egyik cím. A cikkből megtudjuk:

Büszke lehet nejére Rogán Antal. Cecília segít a Fidesz frakcióvezetőjének az aláírásgyűjtésben és teljesen elbűvölte az V. kerület lakóit. Türelemmel, odaadással végzi a munkát a kétgyermekes anyuka és igyekszik időt szakítani mindazokra, akik igénylik, hogy meghallgassa őket.”

Fotó: City Magazin

Rogán Antal felesége amúgy is gyakori szereplője az újságnak. Az egyik írás apropója, hogy Cecília asszony „jól érzi magát a bőrében”, míg egy másik beszámoló szerint „Rogán-Gaál Cecília megtalálta a stílusát”. Rögtön mellette egy képsorozat a modellkedő Cecíliáról: „Kifutón bizonyított a polgármester felesége.”

Fotó: City Magazin

Az Átlátszó.hu tényfeltáró portál számításai szerint csak 2008 és 2012 között több mint 11.470.000 forint összegű támogatást kapott az önkormányzattól a lapot kiadó Összefogással a Belvárosért Polgári Egyesület. A lap kiadásáért felelős Galambos Ildikó a 444.hu-nak adott kacifántos válaszában viszont tagadta, hogy közpénzből adnák ki az újságot.

A jóságos Papcsák Ferenc

Émelyítő töménységben szállítja a pozitív híreket és győzelmi jelentéseket az ingyenesen terjesztett Zuglói Lapok. A XIV. kerületi lakosok igazán elégedettek lehetnek a polgármesterükkel: a hasábok tanúsága szerint Papcsák Ferenc egyszer személyesen felügyeli a Bosnyák tér felújítását, máskor Erzsébet-utalványt osztogat, van, amikor fákat ültet, és akad, hogy 90 éves bácsit köszönt. De egy teljes oldalt ért az a nőnapi képriport is, ahol Papcsák végigjárta az idősotthonokat, szakrendelőket és rózsákat osztogatott a hölgyeknek.

Fotók: Zuglói Lapok

Idén tavasszal a Kúria is elmarasztalta a Zuglói Lapokat: a legfőbb bírói fórum szerint az újság megsértette a választás tisztaságának alapelvét, amikor saját cikként visszhangozta a kormánypárti jelölt, Papcsák Ferenc rágalmait, amelyekkel szocialista riválisát illette. A Kúria eltiltotta a Zuglói Lapokat a további jogsértéstől, illetve kötelezte arra, hogy a jogsértést megállapító végzést közzétegye.

A fáradságot nem ismerő propagandamunka ellenére egyébként Papcsák áprilisban 4 százalékkal alulmaradt a szocialista Tóth Csabával szemben. Közvetlenül a bukás után a Zuglói Lapok internetes oldalán 20 perces videointerjút készített vele Pindroch Tamás, aki egyébként az EchoTV-nél is dolgozik. Az Obersovszky-díjas beszélgetésben (megtekinthető itt)  Papcsák azzal magyarázta a bukását, hogy a baloldal támogatói a Hungária-gyűrű kerületeibe „szorultak vissza”. A Csepeltől Újpestig húzódó területet ezért „vörös félholdnak” nevezte el. Szerinte Ron Werber gyűlöletkampánya elérte a zuglói szavazókat, ennek az áldozata lett ő is. A számok szerint azonban Papcsák inkább személyes vereségnek tekinthetné az eredményt, hiszen volt olyan szavazókör, ahol 15 százalékkal kevesebb voksot kapott, mint listán a Fidesz.  

Gyurcsány- és homofóbia Csepelen

Németh „Rezsicsökkentő” Szilárd kerületében jelenik meg a Csepeli Hírmondó. Hasábjain a polgármester rendszeresen megosztja értékes véleményét a kerület lakóival. Elmondja például: nem vesz részt a melegfelvonuláson, „mert az egészet szimpla cirkusznak, magamutogatásnak, provokációnak” tartja.

„Virág lányomat nőnek, Bendegúz fiamat férfinak, mindkettőjüket becsületes, dolgos magyar embernek neveljük. Büszkék vagyunk erre, de azért nem vonulunk ki az utcára dicsekedni. (…) Elvárhatjuk, hogy a kisebbség is tartsa tiszteletben a többség életmódját, és ne provokáljanak bennünket csak azért, mert számunkra nem ez a követendő példa.”

Fotó: Csepeli Hírmondó

A legfrissebb szám „Gyurcsány a kapuk előtt” című cikkében azt írja az adóforintokból megjelenő, nyilvánvalóan objektív és elfogulatlan újság az ellenzékről:

„Ha ők győznek októberben, Csepelen leállnak a fejlesztések, és minden összezuhan, amit közösen felépítettünk. Nem kellene megadni nekik az esélyt. És nem kellene Gyurcsány Ferencet pajzsra emelni Csepelen, hiszen pontosan tudjuk, hogy mi jár az ő nyomában, ha valahová beteszi a lábát.”

Felháborító egyoldalúsággal találkozott lakóhelyének önkormányzati újságjában? A lefotózott vagy beszkennelt cikket küldje el a viktor.mandula@sanomamedia.hu címre!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik