Belföld

Mit tegyünk, ha nem érkezett meg a választási értesítő?

A Political Capital választási kisokosából kiderül a címben feltett kérdés, és még jó pár.

Miért fontos ez az értesítő?

Egyrészt azért, mert ha megkaptad, akkor máris biztos lehetsz benne, hogy benne vagy a névjegyzékben, nem vesztetted el a választójogodat, és még csak adminisztrációs hibának sem estél áldozatul.

Az értesítőből derül ki az is, hogy pontosan hol szavazhatsz majd az önkormányzati választás napján, azaz október 12-én 6 és 19 óra között.

Mikor érkezik meg?

Már a héten megkezdték az értesítők postázását. Jövő hétfőig, azaz augusztus 25-éig minden választópolgárnak, így neked is meg kell kapnod az állandó lakcímeden.

Mit csináljak, ha nem kaptam meg?

A helyi választási irodánál kell érdeklődni, vajon mi lehet az oka annak, hogy nem érkezett meg. Az irodák címlistája, telefonszámokkal együtt itt elérhető.

Ezer okból előfordulhat, hogy nem kapod meg az értesítődet, ezért érdemes minél előbb intézkedni. Nehogy a szavazófülkében derüljön ki például, hogy lejárt a személyid!

Ha elvesztem az értesítőmet, akkor nem is szavazhatok?

Szó sincs ilyesmiről, de érdemes magaddal vinni, mert nem kizárt, hogy nem a jól megszokott helyen alakítják ki a szavazókörödet. Ha rutinból veszed arra az irányt, és helyben közlik, hogy máshová tartozol, jó, ha elő tudod kapni az értesítőt, és ellenőrizni a szavazóköröd címét.

Két iratot viszont mindenképp vigyél magaddal: a lakcímkártyádat és valamelyik személyi azonosításra alkalmas iratodat (ez lehet a személyi igazolvány, lehet az útlevél, és lehet a jogosítvány is).

Ha ajánlani akarok valakit, akkor ezt az értesítőt kell átadnom a cédulagyűjtőknek?

Sose add ki a kezedből az értesítődet! Ha idegenek kezébe kerül, ne csodálkozz, ha kéretlen levélcsomagokkal bombáznak!

Ami pedig az ajánlást illeti, a régi ajánlószelvény-rendszer megszűnt, tehát semmit sem kell átadni az aktivistáknak. Az ajánlóívüket tudod aláírni – de ennek részleteiről a következő kisokosban lesz szó.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik