Belföld

A kórházszövetség nem tud a kamuvizsgálatokról

Súlyos társadalombiztosítási trükközésről ír a Blikk.

A lap egyik olvasója hívta fel a figyelmet arra, hogy az elmúlt 15 évben mintegy 400 kezelést tüntettek fel az online ügyfélkapun elérhető beteglapján, miközben alig járt orvosnál. Olyan kezelések, beavatkozások szerepelnek listáján, amelyekről nem is hallott, hiszen lényegében egészségügyi probléma nélkül zajlik az élete. Amikor csak gyógyszert íratott fel és még a pulzusát sem mérték, beírták a gyulladás diagnosztizálását, a betanítást az otthoni kezelésre 50 percben, reflexvizsgálatot, izomtónus-vizsgálatot és még sok egyebet – sorolta a Blikknek az asszony.

Egy névtelenséget kérő vidéki főorvos azt mondta a lapnak, hogy nem szeretné megerősíteni az olvasó tapasztalatait, de tudni kell, hogy a szolgáltatásokért az intézményeknek utalt pluszpénzt nem az orvosok kapják, abból vesznek kötszert, fertőtlenítőt. „Sajnos a rendszer hibájából sok esetben tényleg nem jut toalettpapírra sem” – tette hozzá.

A Magyar Kórházszövetség nem tud el nem végzett vizsgálatok dokumentálásáról. „Ám tudni kell, hogy a magyar egészségügy súlyosan alulfinanszírozott. Június végére már 63 milliárd forint volt a lejárt szállítói tartozás – közölte Velkey György, a szövetség elnöke. A Blikk kérdezte volna az Országos Egészségbiztosítási Pénztárt (OEP) is, de csak jövő hétre ígért választ. Szakértők szerint azonban az OEP ekkora adatmennyiséget nehezen tud ellenőrizni, legfeljebb szúrópróbaszerűen tudnak vizsgálni egy-egy kirívó esetet.

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik