Belföld

Itt a nemzeti ügyvédmutyi?

Az Orbán-kormány devizahiteles mentésének megvannak az első nyertesei és azok nem az adósok – tudatta a Magyar Liberális Párt (MLP).

Az államot képviselő ügyvédi irodák „már biztosan nyertesei a kormány devizahiteles mentésének a busás javadalmazással”. Az, hogy az állam és az adósok jól járnak-e, kétséges – tudatta az MLP. „A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium tájékoztatása szerint az államot képviselő irodákat meghívásos pályázaton választották ki. A tárca szerint devizahitelezésben jól felkészült irodákról van szó.” Ez a Magyar Liberális Párt szerint több esetben kétséges.  

Az SBGK Ügyvédi iroda – saját honlapja szerint is a szabadalmi jogok specialistája, a hitelezés, devizahitelezés nem szakterületük. A Kovács és Barborják Ügyvédi Társulásról semmilyen információ nem érhető el, „nevük ismeretlenül cseng a devizahitelezésben jártas körökben” – emlékeztet az MLP gazdaságpolitikai főtanácsadója. Bodnár Zoltán elismerte: a másik három iroda szakértelme megkérdőjelezhetetlen. Velük az a gond, hogy miként a hitelsikerek.hu nevű ügyvédeket és adósokat tömörítő társaság rámutat, ezek az irodák eddig a bankokat képviselték/képviselik az adósok ellen.

A CHSH Dezső és Társai Ügyvédi Iroda az AXA Bank, a Rátky és Társai Iroda az Erste, a Réti, Antall és Társai Iroda pedig a Summit képviseletét látja el az adósok által vagy adósok ellen indított perekben. „Könnyen előállhat tehát az a helyzet, hogy az ügyvédi irodák egyik oldalon az államot, ugyanezen ügyben a másik oldalon a bankot képviselik” – írta a főtanácsadó.

A Liberálisok szerint súlyos etikai aggályokat vet föl az irodák kiválasztása, erősen megkérdőjelezhető az eljárás törvényessége is. A párt választ vár arra, hogy a szaktárca miként választotta ki a meghívandó irodák körét. Az irodák 38–50 ezer forintos óradíjért látják el az állam képviseletét az adófizetők pénzén. Az Orbán-kormány devizahiteles mentésének tehát megvannak az első nyertesei és azok nem az adósok – írták.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik