Belföld

Devizahitelper: a csata még el sem indult, de ők már nyertek

A kiválasztott ügyvédi irodák óránként 50 ezer forint+áfáért képviselik a magyar államot a bankok ellen - írja a Magyar Nemzet. 

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a lappal azt közölte: meghívásos pályázaton öt jól felkészült ügyvédi irodát választottak ki arra, hogy ellássák a magyar állam képviseletét a várhatóan meginduló bankperekben. A Magyar Nemzet úgy tudja: akár 150 jogászra is szükség lehet ahhoz, hogy kifejtsék a bíróságon: miért nem volt tisztességes az egyoldalú kamatemelés a devizaalapú hitelszerződésekben.

A lap értesülése szerint a bírák készen állnak, hogy fogadják a hitelintézetek keresetleveleit. Azokat augusztus 25-ig lehet benyújtani. A bankok azokban igazolhatnák: tisztességesen jártak el, amikor egyoldalúan felemelték a kamatot, a díjat vagy a költségeket a korábban kötött devizaügyekben. A július 4-én elfogadott adósmentő törvény feltételezi, hogy az egyoldalú szerződésmódosítás tisztességtelen, érvénytelen volt, de ad lehetőséget ennek ellenkezőjének bebizonyítására a bíróságon.

A pénzügyi szervezetek elleni perekben az alperes mindegyik esetben a magyar állam lesz. A per megindítására július 26-a óta van mód, de eddig egy pénzintézet sem kereste meg a törvényszéket. Beadványaik a következő egy hétben futhatnak be. Az állam képviseletére kiválasztott ügyvédi irodák koordinációját a Jurasits Ügyvédi Iroda végzi. A megbízási szerződést már aláírták. Az iroda ötvenezer forint plusz áfa óradíjat kap a munkájáért. További részletek a pénteki Magyar Nemzetben.

 

 

   

Ajánlott videó

Olvasói sztorik