Belföld

Átszabnák a Lánchidat

A Lánchíd járdáinak szélesítését tervezi a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) – tudta meg a Heti Válasz.

A hetilap legfrissebb számában arról ír, hogy a BKK alaposan megváltoztatná az ország egyik leghíresebb, legszeretettebb jelképét, bár azzal a fotózgató turistákon kívül senki nem járna jól. A Lánchíd felújításakor átalakítanák a pesti Széchenyi és a budai Clark Ádám teret is. A híd műszaki rekonstrukciója időszerű, de a beruházó BKK nem állna meg itt, azt át is terveztetné, járdáit szélesíttetné, ami azonban teljesen megváltoztatná a híd megjelenését.

A tervezők fantáziája olyannyira megszaladt, hogy a budai hídfőnél lévő használaton kívüli helyiségcsoportba illemhelyet, kávézót és ajándékboltot álmodtak. „A boltból föld alatti lépcsőn fel lehetne menni a Clark Ádám téri körforgalom közepére, ahol a turisták valami pódiumféléről kattinthatnának fényképet.” A műemléki tervtanács februárban üdvözölte a híd műszaki felújítását, de a többi ötletet nem, megállapította, hogy „a járdabővítéssel az egész híd arányrendszere, jellegzetes képe megváltozna”, az ezért nem elfogadható. Júliusban egy újabb terv került a tervtanács elé, amely már a hídfők alatti villamosalagutak kiszélesítését is tartalmazta. A testület ezt sem fogadta jobban, értetlenül állt, „az összefüggő beavatkozások egymástól független tervezése előtt”.

A BKK a Heti Válasznak úgy reagált, hogy a járdaszélesítésről még nem született döntés, a 2-es villamos és a Széchenyi tér rekonstrukciós terveit újra bemutatják a tervtanácsnak, véleményét figyelembe veszik. Ugyanakkor a 2-es villamos pályájának átépítése a már beszerzett, jelenleg építés alatt álló CAF-szerelvények számára elhatározott szándéka a BKK-nak. További részletek a csütörtökön megjelent Heti Válaszban. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik