Belföld

Oroszoknál a paksi fűtőelemek – Sesztáknak nem szóltak?

Egy-két hét múlva bejelentjük, mi lesz a megoldás a paksi fűtőelemek szállításával kapcsolatban – mondta a Figyelőnek a fejlesztési miniszter. Közben azok viszont már Oroszországba értek.

Seszták Miklós kijelentése több mint rejtélyes, hiszen a hetilap kérdése egyértelműen a 2003 tavaszán megsérült fűtőelemekre vonatkozhatott. Arra, hogy azokat miként lehet a mostani helyzetben Oroszországba eljuttatni, Ukrajna kihagyásával. Erre mondta azt a tárcavezető, hogy egy-két hét múlva „mindenki számára megnyugtató bejelentést” tesznek.

Közben azonban az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) bejelentette, hogy augusztus közepén már „megérkezett Oroszországba az a fűtőelem-szállítmány, amely 2003 áprilisában a Paksi Atomerőműben üzemanyag-tisztítás közben megsérült fűtőelemeket tartalmazta. A szállítást egy évtizedes előkészítés előzte meg – emlékeztetett az OAH. A hivatal szerint több magyar és külföldi szervezet, mások mellett a Figyelőnek nyilatkozó Seszták Miklós által irányított Nemzeti Fejlesztési Minisztérium összehangolt munkája kellett a szállításhoz.

Jávor Benedek néhány napja azt írta, hogy az uniós energiaügyi biztostól kapott tájékoztatás alapján kijelenthető, hogy az atomerőmű felügyeletével megbízott illetékesek minden lényeges kérdésben hazudoznak. „A nukleáris biztonságunkért olyan emberek felelnek, akik a felelősségérzetnek és egyenességnek azt a szintjét sem ütik meg, amit egy 8 éves iskolás kölyöktől elvárnánk”. Erre a társaságra a PM EP-képviselője egy kemping gázfőzőt se bízna, Seszták Miklós viszont a teljes magyar energetikát felügyeli.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik