Belföld

Jávor egy gázfőzőt se bízna Paks vezetőire

Szerinte a hazudozás lett a normál ügymenet az atomerőművel kacsolatban.

A PM politikusa megkapta a választ az uniós energiaügyi biztostól a 2003-as paksi üzemzavar hulladékainak elszállításával kapcsolatos kérdésére. Günther Oettinger válaszából az derült ki, hogy Paks ügyében a hazudozás alapállapot, „a felelőtlenség pedig olyan mértéket öltött, hogy bármely, kicsit is normális országban az egész paksi vezetésnek és a Paksot felügyelő miniszternek azonnali hatállyal le kéne mondania” – írta blogján Jávor Benedek.

A politikus korábban már felhívta a figyelmet arra, hogy a 2003-as paksi üzemzavar hulladékai 11 év után „még mindig ott dekkolnak a 2-es blokkban. Ez azért is problémás, mert ősszel lejár a blokk eredeti élettartama, a meghosszabbítás engedélyezését pedig biztosan nem segíti, hogy az összetört fűtőelem-kazetták még mindig ott hevernek. Az elszállításuk viszont, amelyre orosz cégekkel szerződött Paks, a tervezett vasúti útvonalon az ukrán helyzet miatt súlyosan kockázatos”.

Jávor Benedeket korábban az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. és az Országos Atomenergia Hivatal is arról tájékoztatta, hogy a szállításhoz megvan minden uniós engedély. Günther Oettinger válaszából ezzel szemben az derül ki, hogy a sérült fűtőelemek elszállításáról a kormány csak június 13-án, néhány nappal a tervezett szállítás előtt tájékoztatta Brüsszelt, Jávor szerint valószínűleg azért, mert előző nap ő nyilvánosság elé állt.

„Ekkor még a kormány feltett szándéka, hogy titokban a forrongó és veszélyes Ukrajnán tolja át az atomhulladékot, és ha nem kérdezek rá, ezt az Európai Bizottság előtt is elhallgatta volna”. Oettinger augusztus 7-én még meg sem kapta a szerződéseket, ezzel indokolta, hogy nem tud állást foglalni arról, hogy azok megfelelnek-e az Euratom egyezménynek.

Mindezt Jávor úgy értékeli, hogy az atomerőmű felügyeletével megbízott illetékesek minden lényeges kérdésben hazudoznak. „A nukleáris biztonságunkért olyan emberek felelnek, akik a felelősségérzetnek és egyenességnek azt a szintjét sem ütik meg, amit egy 8 éves iskolás kölyöktől elvárnánk”. Erre a társaságra a PM EP-képviselője egy kemping gázfőzőt se bízna.

„Ez hazudozás egy ilyen fajsúlyú ügyben bármely kicsit is normális országban az egész paksi vezérkar és a miniszter azonnali lemondását jelentené. De Magyarországon élünk. Ezeket ki fogják tüntetni!” – írta blogján Jávor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik