Belföld

Csak jövőre dönthetnek a Lánchíd szélesítéséről

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) tudatta, még nincs döntés a híd járdáinak szélesítéséről, a Fővárosi Közgyűlés várhatóan 2015-ben határoz arról.

A BKK a Heti Válasz írására reagált, amely azonban egy szóval sem állította ennek az ellenkezőjét, csak a terveket ismertette. A központ most e tervekről azt írta, hogy a „világörökségi értékek megóvásán és felújításán túl forgalomtechnikai és forgalombiztonsági szempontokat” is figyelembe vesz.  E szempontok közé tartozik a Lánchíd kényelmes, biztonságos megközelítése, a hídon áthaladó gyalogosforgalom biztosítása. A BKK háromszor is kiemelte, hogy a közgyűlés dönt. 

Forrás: BKK

A közgyűlés dönt

A Lánchíd járdáinak kismértékű kiszélesítéséről eddig semmilyen döntés nem született, pusztán vizsgálatok zajlanak. „A felújítás műszaki tartalmáról a Fővárosi Közgyűlés 2015-ben dönthet”. 

„A Lánchíd 1849-es átadása óta a híd szinte minden szerkezeti elemét átépítették, a járdát is 40 centiméterrel kiszélesítették, ma már csak a pillérkapuzatok, a hídfők és a járdakorlátok eredetiek. A gyalogosok részére kijelölt, jelenleg is szűkös terület a kőoroszlánok talapzatánál vagy a pillérek körüli betonerkélyeken tovább keskenyedik, a beláthatóság csökken, nő a baleseti kockázat, ezért szinte mindennaposak a közlekedési konfliktushelyzetek. Az itt tapasztalható egyre jelentősebb gyalogos- és kerékpáros forgalom immár sürgős szakmai lépéseket követel, a szükségessé váló átalakításokat pedig ésszerű a felújítási munkákhoz időzíteni” – érvel a BKK.

A közgyűlés dönt – ismétlés a gyengébbek kedvéért  

A tervek hangsúlyos eleme, hogy a kerékpárosok áthaladását a híd felújítása után ne a járdán, hanem az úttesten biztosítsák, egyéb forgalombiztonsági beavatkozásokkal. A járda szélesítését sok más mellett a tervező vizsgálja. „Számos más műszaki kérdéssel, alternatívával együtt a felújítás pontos műszaki tartalmáról a Fővárosi Közgyűlés dönt majd várhatóan 2015-ben”.

Társadalmi egyeztetés is lesz

A Lánchíd felújításának műszaki kérdéseit nemcsak forgalomtechnikai, de statikai, gazdasági, üzemeltetési, építészeti és műemléki szempontból is vizsgálják, a tervekről pedig széles körű társadalmi egyeztetés lesz, ha a tervezés abba a fázisba jut. A BKK szerint a kismértékű járdaszélesítés nem befolyásolja a Lánchíd látványát. Az pedig igenis indokolt lenne a jelentős számú „idegenforgalmi térségi nevezetességek és fejlesztések után megnövekedő gyalogos- és turistaforgalom miatt.  

Velük alkudoznak, de a közgyűlés dönt

A központ azt ígéri, hogy a terveket a BM Központi Építészeti Tervtanács Műemléki Testületének, a Főpolgármesteri Hivatal Városépítési Főosztályának, az UNESCO felé bejelentési kötelezettséggel tartozó Forster Gyula Nemzeti Örökséggazdálkodási és Szolgáltatási Központnak a véleményének figyelembe vételével készíti el. A BKK bízik abban, hogy a társadalmi egyeztetés után olyan tervet tud a Fővárosi Önkormányzat elé terjeszteni, amelyben minden fentebb említett szempont megfelelően érvényesül.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik