Belföld

Olcsó tej miatt tettek feljelentést

A Tej Terméktanács szerint csak áfacsalással lehet 145 forintért adni egy liter tejet, ezért feljelentést tettek a One Euro Market Kft. ellen a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál – közölte a termelők érdekképviseleti szervezetének ügyvezetője az MTI-vel.

A One Euro Market Kft. hirdetett 145 forintért literes szlovák tejet akciós katalógusában. A nyers tej ára Magyarországon és Szlovákiában is 102-103 forint literenként, így a termék fogyasztói ára a Tej Terméktanács szerint irreálisan alacsony. Úgy vélik, ez az ár csak úgy érhető el, ha valamely szereplő nem fizette be az áfát. A szabályosan előállított és adózott tej ára literenként 165-169 forintnál kezdődik.

 Egy hónappal ezelőtt szlovák tej szétlocsolásával tiltakoztak a magyar termelők.
MTI / Máthé Zoltán

Korábban a Hír TV rejtett kamerás felvételt is készített, amiből az derül ki, hogy ugyanaz a szlovák tejmárka Esztergomban olcsóbban vehető meg, mint a határ túloldalán, Párkányban. A tejtermelők szerint a külföldről érkező 700 millió kilogrammnyi tejtermék 80 százaléka után nem fizetnek áfát. Úgy vélik, a helyzetet az oldhatná meg, ha eltörölnék vagy 5 százalékra csökkentenék a forgalmi adót, mert így már nem érné meg csalni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik