Belföld

Áfacsalás miatt olcsóbb a szlovák tej?

A tejtermelők szerint áfacsökkentés segíthetne azon, hogy ne szorítsa ki a magyar termelőket az olcsó szlovák tej a piacról. Szerintük a kereskedők is tudnak a csalásról és be is árazzák azt – derül ki a Hír TV tudósításából.

A csatorna rejtett kamerával tesztelte, hogy mennyibe kerül Szlovákiában a tartós tej. A legolcsóbb dobozosért is 181 forintot kérnek Párkányban. A híd túloldalán, Esztergomban ugyanazt a szlovák márkát kevesebb pénzért lehet megkapni.

A magyar tejtermelők szerint amiatt adódik különbség, hogy a szlovák cégek, amik eladják a tejet Magyarországon, elcsalják az áfát, amiről a kereskedők is tudnak és be is árazzák a csalást, így a magyar termelők alulmaradnak az árversenyben.

Pénteken a Földművelésügyi Minisztérium vizsgálatot rendelt el, hogy tisztázzák a szlovák tej útvonalát a gyártóktól a nagykereskedőkön át a boltok polcáig.

Külföldről évente 700 millió kilogramm tejtermék jön Magyarországra. Becslések szerint 80 százalékuk után nem fizetnek áfát. A tejtermelők szerint az oldaná meg a helyzetet, ha eltörölnék vagy 5 százalékra csökkentenék a tejtermékek áfaterhét, így már nem érné meg csalni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik