Belföld

Hidegfront söpör végig az országon

Hétfőn délután, este északnyugat felől hidegfront érkezik akár óránként 80 kilométeres sebességű széllel.

A meteorológiai szolgálat elsőfokú figyelmeztető előrejelzést adott ki az egész ország területére hétfőre. A fronthoz várhatóan megerősödő, illetve zápor, zivatar esetén viharossá (60-70 km/h) fokozódó északnyugati szél társul. A front kora délután éri el a Kisalföldet, majd este kb. Nagykanizsa-Komárom vonalát, ezt követően veszít erejéből. Leginkább a Dunántúl nyugati és északi részén, majd késő este inkább az északkeleti országrészben valószínű elszórtan zivatar. Legjobb eséllyel az északnyugaton kialakuló zivatarokat egy-egy helyen 80 km/h feletti szél, felhőszakadás, jégeső is kísérheti – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat figyelmeztető előrejelzéséből.

Hétfőn eleinte derült, napos idő várható, napközben viszont a fátyolfelhőzet mellett erőteljes gomolyfelhő-képződésre számíthatunk. A kora délutáni óráktól a nyugati és az északi megyékben szórványosan alakulnak ki záporok, zivatarok, helyenként felhőszakadás, jégeső kíséretében. A déli, délnyugati szél az Alföld kivételével északnyugatira fordul, és az Észak-Dunántúlon megerősödik. Zivatarok környezetében átmenetileg viharos széllökések is lehetnek. A hőmérséklet délután 27 és 34 fok között alakul, északnyugaton lesz a hűvösebb. Késő este 21, 26 fok valószínű.

Kedden a változó felhőzet mellett mindenütt több órára kisüt a nap, az ország északi, északnyugati harmadán várható a kevesebb a napsütés. Helyenként, nagyobb eséllyel az északi megyékben zápor, zivatar előfordulhat. A szél többnyire mérsékelt marad, erős vagy viharos széllökés zivatar környékén lehet. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke 15, 21, a legmagasabb nappali hőmérséklet 24, 33 fok között alakul, a melegebb délkeleten lesz.

Szerdán éjjel átmenetileg több helyen fordulhat elő zápor, zivatar, erős vagy viharos széllökésekkel, majd napközben gomolyfelhős, napos idő valószínű, inkább csak az Északi-középhegységben lehet zápor, zivatar. Éjszaka több helyen erős lesz az északi szél, majd napközben mérséklődik, és délkeletire fordul a légáramlás. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke 15, 22, a legmagasabb nappali hőmérséklet 25, 34 fok között alakul, a melegebb délkeleten lesz.

Csütörtökön a változó felhőzet mellett több-kevesebb napsütés valószínű. Több helyen számíthatunk záporra, zivatarra, felhőszakadás, jégeső is lehet viharos széllökésekkel, de zivatartól függetlenül is többfelé megerősödik az északnyugati, északi szél. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke 15, 21, a legmagasabb nappali hőmérséklet 22, 32 fok között alakul, a melegebb délkeleten lesz.

Pénteken a gomolyfelhők mellett több órára kisüt a nap, helyenként záporeső, zivatar előfordulhat. Az északnyugati szelet élénk, néhol erős széllökések kísérik. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke 12, 17, a legmagasabb nappali hőmérséklet 22, 27 fok között alakul.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik