Belföld

88 millióért őrizték a megszállási emlékművet

A megosztó birodalmi sasos arkangyal őrzése az ORFK szerint 88,3 millió forintunkba került eddig – derül ki a Magyar Liberális Párt közleményéből.

A Fodor Gábor vezette ellenzéki párt megkapta a választ az ORFK-tól a közérdekű adatigénylésére. A rendőrség szerint április 1-től július 22-ig az emlékmű biztosítása 88,3 millió forintjába került az adófizetőknek.

A személyi költségek 83 771 000 forintba, a dologi kiadások pedig 4 586 000 forintba kerültek a kérdéses 113 napban. A párt szerint ha ehhez hozzáadjuk a szobor elkészítésének árát, akkor minimum 356 327 000 forintot fizethettek a magyar állampolgárok a mind történelemfelfogásában, mind művészi értékében erősen megkérdőjelezett emlékműért.

A párt szerint azonban kérdéses, hogy valóban csak ennyibe kerülne a szobor őrzése, hiszen a Hír24 híradójának kérdésére júliusban még azt nyilatkozta a hatóság, hogy az építkezés védelme semmiféle többletköltséggel nem jár. A Blikk is próbálta szakértők segítségével megbecsülni a védelmi költséget, számításaik szerint napi 3-5 millió forint lehetett, amelyhez képest most a rendőrség ennek az összegnek a hatodáról nyilatkozott.

Olvasói sztorik