Belföld

Folyókká vált utcák, pusztító villámok

Babakocsit toló férfira zuhanó fa, térdig vízben gázoló emberek - nem kíméli a vihar az országot. Sok jóra a folytatásban sem számíthatunk.

Egymás után kerülnek fel a YouTube-ra a hatalmas pécsi viharról készült felvételek, amelyek jól mutatják, milyen erővel csapott le a városra a két órán át szakadó eső vasárnap. Egyes becslések szerint 80 milliméter csapadék hullott a településre, miközben a hegyoldalból hatalmas víztömeg zúdult rá a városra, az erős szél pedig fákat csavart ki és vezetékeket szakított le.

Az esőfüggöny mögött valahol van egy város is

Utca vagy patakmeder, ki tudja?
 

Köztéri strand térdig érő esővízből, elakadt autókkal

Az elöntött 6-os út 

A viharos időjárás hétfőn sem kímélte az országot, és az előrejelzések szerint egészen péntekig várhatóak heves zivatarok és felhőszakadások. Hétfő hajnalban Pest megyében adtak munkát a tűzoltóknak a hatalmas esőzések, főleg Vácon és környékén. A vihar Isaszegen hétfő reggel egy nagyméretű fát döntött az egyik menetrend szerint közlekedő Volán-busz elé. A sofőr már nem tudta kikerülni az akadályt, átment rajta; könnyebben megsérült. A fát a tűzoltók eltávolították az útról. Valószínűleg villámcsapás ért egy sülysápi ingatlant hétfőre virradóra, a 80 négyzetméteres alapterületű ház tetőszerkezete teljesen leégett. A tűzoltók megfékezték a lángokat, de az épület lakhatatlanná vált.

A heves viharok nemcsak Magyarországon, hanem Csehországban is komoly gondokat okoznak. A megáradt patakok több mint száz házat, gazdasági épületet öntöttek el Prostejov és Sumperk városok környékén, Jeseníky hegységben pedig két nyári gyermektábor is veszélybe került, ahonnan evakuálni kellett az ott üdülőket. Számos település órákon keresztül áram nélkül maradt a leszakadt vezetékek miatt, és komoly gondok voltak a vasúti közlekedésben is. 

Bajorországban pedig hókotrókat kellett bevetni a hétvégén, miután több utat félméteres magasságban borítottak el a borsószem nagyságú jégdarabok.

Babakocsit toló férfira dőlt egy fa Budapesten

Az MTI közlése szerint az eset a III. kerületben történt. Valics Dezső, a mentőszolgálat sajtóügyeletese elmondta, a balesetben súlyos fej- és gerincsérülést szenvedett férfit kórházba vitték. A babakocsiban ülő három év körüli gyermek nem sérült meg.

Csecsemőt ölt a vihar Lengyelországban

A kéthónapos gyermek akkor vesztette életét, amikor Poznan közelében az út mentén a vihar kidöntött egy fát, amely egy személykocsira zuhanva agyonnyomta a gyermeket – jelentette az MTI. Lengyelországban Vasárnap délutántól hétfő reggelig több megyében is heves viharok voltak, több száz fa dőlt ki, házakat árasztott el a víz, és közlekedési káosz alakult ki. A tűzoltók több mint ezerszer avatkoztak be. A legsúlyosabb károkat a vihar Lengyelország középső és nyugati részében okozta,

Ajánlott videó

Olvasói sztorik