Belföld

Memoárral javítanák a miniszteri memóriát

Balog Zoltán szerint Magyarországról nem deportáltak romákat. A Roma Sajtóközpont (RSK) azonnal a miniszter segítségére sietett.

A Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában az emberi erőforrások minisztere fontosnak tartotta kiemelni, hogy „Magyarországról nem történt roma deportálás, a magyar cigányokat Ausztriából vitték el”.

A hirado.hu összefoglalója szerint Balog arról is beszélt, hogy a holokauszt kapcsán, „akár zsidó, akár cigány áldozatokról van is szó, mindig nagyon csúnya számháborúba keveredünk. A számok nagyon változóak, van, aki hetvenezer, van, aki félmillió áldozatról beszél, ezért fontos, hogy legyen egy tisztességes dokumentációkutatás, ahol szembenézhetünk ezekkel a tényekkel”.

Az áldozatoknak meg kell adni a legnagyobb tiszteletet, a holokauszttal kapcsolatban ki kell mondani, hogy ilyen még egyszer nem történhet meg, a tetteseknek vállalniuk kell a felelősséget, de vigyázni kell, hogy a cigányságban ne tengjen túl az áldozatmentalitás, mert az a saját belső erejét, erőforrásait veszi el az újrakezdéstől – tette hozzá a miniszter. 

A Roma Sajtóközpont a miniszteri beszéd után holokauszt-túlélőkkel készült interjúit ajánlja Balog Zoltán figyelmébe. Hat asszony visszaemlékezését. A megrázó történetek cáfolják a miniszter szavait. Történészek csaknem félmillióra teszik a  cigány áldozatok számát, közülük több tízezret Magyarországról hurcoltak el a nácik és csatlósaik.

 

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik