Belföld

Hátrányban a felkészült, tapasztalt külügyesek

A Demokratikus Koalíció szerint a 2010-es kormányváltást követően megnőtt a tapasztalatlan, pártpolitikai okokból kinevezett nagykövetek száma.

A DK ezért azt követeli, hogy a nagyköveti pozícióra szánt emberek parlamenti meghallgatása legyen nyilvános, példa nélkülinek nevezve annak jelenlegi titkosságát. Kerék-Bárczy Szabolcs, az ellenzéki párt elnökségi tagja az MTI-nek kijelentette: átláthatatlan a nagykövetek és főkonzulok kiválasztása, utalva a legutóbbi római nagyköveti jelölésre.

A kormány Szentmihályi Szabó Pétert akarta küldeni Rómába nagykövetnek. Van, aki azt állítja, hogy még olaszul se tud, viszont fellépett Jobbik-rendezvényeken, MIÉP-jelölt is volt, verset írt a Magyar Gárdához, a rendszerváltás előtt pedig a kommunizmust fényezte. Végül a körülötte kialakult, nemzetközi visszhangot kiváltó botrány kirobbanása után visszalépett.

Az ellenzéki párt ezért nyilvánosságot követel és szolidaritását fejezi ki “a pártpolitikától mentes, szakmailag felkészült, tapasztalt külügyesekkel”, akiket szerintük hátrányok érnek a minisztériumban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik