Belföld

A Jobbik szakítana Izraellel

A Jobbik kezdeményezi az Izraellel kötött nemzetközi szerződések felfüggesztését.

A Vona Gábor és Bana Tibor által jegyzett előterjesztés szerint az Országgyűlés „felismerve azt а tényt, hogy а Gázában népirtó tevékenységet folytató Izrael állam” megsérti a nemzetközi jog alapelveit, felkéri a kormányt, hogy függessze fel az Izraellel kötött nemzetközi egyezményeket és megállapodásokat.

A jobbikos parlamenti iromány indokolása szerint Izrael visszatérően megsérti а nemzetközi jog alapelveit, népirtást folytat а Gázai övezetben élő palesztinok ellen, szándékosan támad civil célpontokat. A Jobbik azt szeretné, ha Magyarország mielőbb megszakítaná diplomáciai kapcsolatait Izraellel, amíg а független Palesztin Állam létre nem jön.

Közben összeomlott a péntek reggeltől bejelentett 72 órás gázai humanitárius tűzszünet. Izrael befejezettnek tekinti a tűzszünetet, miután az övezettel szomszédos településeken több rakétariadó volt a Gázából útnak indított rakéták miatt, „a Hamasz és a gázai terrorszervezetek ismét durván megsértették a tűzszünetet, noha amellett ezúttal az ENSZ főtitkára és az Egyesült Államok külügyminisztere előtt is elkötelezték magukat”.   

Az egyiptomi határ melletti Rafahnál heves tűzharcok dúlnak, amelyekben palesztin források szerint már több mint negyvenen vesztették életüket és több tucat sebesültet ápolnak. Rafahnál egy alagútból hamaszos fegyveresek támadtak izraeli katonákra, noha a fegyverszünet feltétele volt, hogy Izrael folytathatja az alagutak felszámolását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik