Belföld

Éhségsztrájk lesz Orbán házánál

Az ötvenéves férfi azt mondta a Népszabadságnak: nem akar mártír lenni, de meghalni is kész az igazáért.

Az immár négy éve munkanélküli Hajdu Attila korábban a budavári önkormányzat Gazdasági Műszaki Ellátó és Szolgáltató Szervezeténél dolgozott parkolási diszpécserként. Úgy látta, néhány munkatársa megdézsmálta a parkolási bevételeket, másokat pedig szerinte szabálytalanul foglalkoztattak. Ezt jelezte feletteseinek, de nem indult belső vizsgálat. Rendőrségi feljelentést tett, nem sokkal később elbocsátották. Szerinte a gyanús ügyek megbolygatása miatt. A budavári önkormányzat szerint viszont vádjai abszurdak voltak és csak azért rúgták ki, mert az I. kerületben átszervezték a parkolási részleget.

A férfi az összes jogi lehetőséget kihasználta, hogy bizonyítsa az igazát, hiába. A rendőrség a nyomozást bűncselekmény hiányára hivatkozva lezárta, az önkormányzat ellen indított munkaügyi perét elveszítette, egyetlen kedvező döntés született számára, a Kúria hatályon kívül helyezte a kényszergyógykezeléséről szóló jogszerűtlen bírósági határozatot, amit az után rendeltek el, hogy 2011 májusában felvágta ereit a budavári önkormányzat hivatala előtt. Hajdu azt állította, nem akart öngyilkos lenni, csak a demonstráció rendkívül drasztikus formáját választotta.

„A Kúria kivételével az összes hatóság, az állami és önkormányzati szervek az aktuális politikai hatalom nyomására intézkedtek az ügyemben. Mindezt azért, mert felhívtam a figyelmet a közpénzek elsíbolására” – mondta. A férfi éhségsztrájkot hirdetett, amit augusztus elsején kezd Orbán Viktor háza előtt. Így hívná fel a figyelmet, hogy bárkire hasonló sors várhat, aki felemeli a szavát a közpénzek védelme érdekében. Pénteken egy kérést fogalmaz meg Orbán Viktorhoz, és utána addig folytatja az éhezést, amíg a kormányfő nem teljesíti azt.

Arra a felvetésre, hogy esélye sincs arra, hogy kérését a kormányfő teljesítse, azt válaszolta, hogy akkor kénytelen lesz éhen halni, mert nem hajlandó feladni a demonstrációt. Nem akar mártír lenni, de hisz abban, hogy halála felrázná az apátiában senyvedő magyar társadalmat.

Korábban a Népszava közölte a levelet, amelyet Hajdutól kapott.  

“Tisztel Szerkesztőség!

Deklarációm megküldésével ezúton tájékoztatom Önöket 2014.augusztus 01. – én megkezdendő éhségsztrájkomról, annak okairól, illetve céljairól Egyben meghívom Önöket ezen elhatározásom személyes bejelentésére, melyet 2014. augusztus 01.-én, tíz órakor tartok Orbán Viktor miniszterelnök háza előtt. Ekkor megkísérelném személyesen kézbesíteni Orbán Viktor miniszterelnöknek szánt azon meghívómat, melyben a sajtó munkatársai mellett Őt is meghívnám 2014. szeptember 01.- én tartandó, egy hónap éhségsztrájkkal nyomatékosított személye felé történő azon kérésem megjelölésére, mely kérés teljesítésén vagy a teljesítés elmaradásán múlik éhségsztrájkom befejezése, illetve életem pusztulása. Kérésem megjelölésének helyszíne ismételten Orbán Viktor budapesti háza előtt történne, délelőtt tíz órakor.

Az események a hatóságoknál szabályszerűen bejelentésre kerültek.

Üdvözlettel:

Hajdu Attila

Budapest”

Orbán Viktor házát a Terrorelhárítási Központ (TEK) védi. A környéket tavaly október 3-án zárták le, azóta Hajdu János főigazgató havonta meghosszabbítja „a személy- és létesítménybiztosítási intézkedést”. Vélhetően most is így tesz, hiszen legutóbb csak július végéig tolta ki a határidőt. A TEK megakadályozhatja, hogy az érintett területre valaki belépjen, vagy távozzon, ám májusban a Magyar Narancs újságírója elment a Cinege utcába, ahol nyomát sem látta a TEK embereinek.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik