Belföld

Meghalt Kiss Péter

Az MSZP kedden közölte Facebook-oldalán, hogy hosszan tartó súlyos betegség után, 55 éves korában elhunyt Kiss Péter MSZP-s országgyűlési képviselő, volt kancelláriaminiszter.

Kiss Péter 1959. június 11-én született Celldömölkön. 1983-ban szerzett diplomát a Budapesti Műszaki Egyetem Gépészmérnöki Karán, termelési rendszer szakon. 1983-1987 között az egyetemen segédmunkatárs, tanársegéd, majd szakkollégiumi nevelőtanár volt. Közben 1984-től egy éven át a Műegyetem KISZ-titkára, 1986-1989-ben a KISZ Budapesti Bizottságának első titkára volt. 1988-89-ben szervezőként vett részt a BME-n megrendezett Reformpárti Esték vitasorozatban.

Az MSZP egyik alapítója

1989-1992-ben a Baloldali Ifjúsági Társulás budapesti, 1992-1995 között országos (alapító) elnöke volt. 1992-1994 között a Híd Európába Alapítvány kuratóriumának elnöki teendőit is ellátta. 1989 májusától szeptemberéig az MSZMP Központi Bizottságnak is tagja, 1989-től a Magyar Szocialista Párt alapító tagja. 1992-től a párt választmányi, 1994-1996-ban elnökségi tagja, 1998-2000 között ügyvezető alelnöke volt. 2001-től betöltötte az MSZP Baloldali Tömörülés platformjának elnöki tisztét. 1998-2000-ben, majd 2003-ban ismét az MSZP országos elnökségének tagjává választották. 2005-2009 között a párt Vas megyei elnöke, 2007-2010 között az MSZP alelnöke volt.

1992-ben az MSZP országos listájáról került a parlamentbe, 1994-2010 között egyéni választókerületi képviselőként dolgozott az Országgyűlésben, 2010-ben országos listás, 2014-ben egyéni képviselői mandátumot szerzett Budapest 11. számú (Újpest-Angyalföld északi része) választókerületében. Több parlamenti bizottság munkájában is részt vett. 1998-2000-ben, illetve 2010-2011-ben az MSZP parlamenti frakciójának helyettes vezetője volt.

A kormányzati munkába 1995-ben kapcsolódott be, 1995 végétől 1998-ig a Munkaügyi Minisztériumot, 2002-2003-ban a foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi tárcát vezette. 2003-2006 között a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter (kancelláriaminiszter) teendőit látta el, 2006-2007-ben szociális és munkaügyi miniszter volt. 2007-2009 között ismét a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter lett, majd 2009-2010-ben társadalompolitikáért felelős tárca nélküli miniszterként volt a kabinet tagja.

A politikus 2014-ben Budapest 11-es választókerületében (Újpest-Angyalföld északi része) szerzett egyéni mandátumot. Kiss Péter halála miatt időközi választást kell majd kiírni ebben a választókerületben. A választási eljárásról szóló törvény szerint az időközi választást a mandátum megüresedésétől számított százhúsz napon belülre kell kitűzni.

Jó ember, tisztességes politikus volt az 55 éves korában, hosszan tartó súlyos betegség után elhunyt Kiss Péter – írta kedden a Facebook-oldalán Gyurcsány Ferenc. A Demokratikus Koalíció (DK) elnöke szerint Kiss Péter derekasan küzdött. “Derekasan politikusként hazájáért és az utóbbi években önmaga egészségéért is”, ez utóbbi küzdelmet most elveszítette – fogalmazott. A pártvezető megjegyezte azt is, hogy Kiss Péter a békét, a kompromisszumokat kereste, ebben volt a legjobb.

A DK kedden közleményben nyilvánította ki részvétét. Azt írták: “a szocialista politikusban nemcsak a korábbi minisztert, a szociális és munkaügy kiváló szakértőjét, hanem nagyszerű kollégát és demokrata politikust is búcsúztatunk”. A DK részvétét nyilvánította a családnak, a hozzátartozóknak és a Magyar Szocialista Pártnak is.

Kiss Péter halálával egy jó embert vesztettünk el – írta az Együtt-PM Szövetség kedden az MTI-nek a szocialista politikus halálhírére reagálva. A párt részvétnyilvánításában az áll: a volt kancelláriaminiszter halálával olyan politikus távozott, aki nagy pártirányítási és kormányzati tapasztalattal bírt, és akivel remekül lehetett együtt dolgozni. “Osztozunk családja és párttársai gyászában. Őszinte részvétünk” – tették hozzá.

Egy elhivatott embert, egy elkötelezett politikust veszítettünk el Kiss Péter halálával – közölte a Magyar Liberális Párt (MLP) kedden az MTI-vel. A párt szerint Kiss Péter halála súlyos veszteség a demokratikus baloldalnak, hiszen az MSZP alapítója, egykori alelnöke olyan politikai tapasztalattal és tudással bírt, mely sokak számára minta, tanulandó példa lehetne.

A KDNP rövid közleményben emlékezett meg a politikusról. “A KDNP megrendüléssel fogadta a hírt, miszerint Kiss Péter, szocialista politikus, volt miniszter elhunyt. A kereszténydemokraták együttérzésükről biztosítják Kiss Péter családját és a gyászolókat.”

Az LMP úgy emlékszik majd Kiss Péterre, mint aki a rendszerváltás utáni baloldal fontos politikusa volt – írta az ellenzéki párt kedden az MTI-hez eljuttatott közleményében. Az LMP részvétét fejezi ki a politikus halála miatt, és azt írta: “sokra becsültük és a Foglalkoztatási és Munkaügyi Bizottságban számtalan alkalommal közvetlenül is meggyőződhettünk arról, hogy Kiss Péter értette és határozottan képviselte is a munkavállalói jogok fontosságát”. Hozzátették, hogy tiszteletreméltó politikai ellenfélnek tartották.

Bajnai Gordon szerint Kiss Péter több volt politikusnál, államférfi volt. A volt miniszterelnök Facebook-bejegyzésében azt írta: “a magam és a Bajnai-kormány nevében búcsúzom tőle”; annak a kormánynak a nevében, melynek Kiss Péter meghatározó tagja, miniszterelnök-helyettese volt. A 2009-2010-ben kormányfői posztot betöltő politikus szerint Kiss Péternek döntő szerepe volt abban, hogy az elmúlt 30 év egyik legnehezebb válságát Magyarország sikeresen, a lehető legkevesebb fájdalommal vészelte át.

“Kiss Péter személyében egyik utolsó képviselője ment el annak a politikusgenerációnak, amely a saját ügyét rendszeresen képes volt a nemzeti érdek alá rendelni” – írta Bajnai Gordon, hozzátéve: osztozik a család gyászában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik