Belföld

Felvételi: 74 ezren ülnek iskolapadba

A felsőoktatásba jelentkező több mint 106 ezer diák közül mintegy 74 ezren nyertek felvételt - közölte Palkovics László, az Emberi Erőforrások Minisztériumának felsőoktatásért felelős államtitkára pénteken budapesti sajtótájékoztatón.

Az idei jelentkezők száma 106 175 volt, közülük 73 973-at vettek fel. Palkovics László elmondta, hogy a felsőoktatási szakképzésre 6 ezren, alapképzésre 47 ezren, osztatlan képzésre 6 ezren, mesterképzésére több mint 14 ezren nyertek felvételt.

ELTE: négy százalékkal több hallgatót vettek fel, mint tavaly

A felsőoktatási intézményben szeptemberben 8600 hallgató kezdheti meg a tanulmányait nyolc karon, 258 alap- és osztatlan szakon, valamint 94 mesterszakon, köztük csaknem 500 leendő általános iskolai és középiskolai tanár, 10 százalékkal több, mint tavaly – közölte az egyetem pénteken az MTI-vel.

2013-hoz képest országosan 9 százalékkal nőtt a felsőoktatásba jelentkezők száma, az ELTE volt a legnépszerűbb intézmény a 2014-es felvételi eljárásban is. A jelentkezők közül minden ötödik (22 828 hallgató, az összes felvételiző 21,5 százaléka) erre az intézményre adta be jelentkezését, az első helyen 12 988-an (az összes jelentkező 12 százaléka) jelölte meg a tudományegyetem valamely szakát – ez volt az utóbbi öt év legjobb ELTE-s eredménye.

Debreceni Egyetem: az általános orvosi szak volt a legnépszerűbb

Az általános orvosi szak volt a legnépszerűbb a 2014-es általános felvételi eljárásban a Debreceni Egyetemen, ahová az idén 6290 hallgatót vettek fel, csaknem három százalékkal többet, mint tavaly – közölte az intézmény oktatási rektorhelyettese pénteken sajtótájékoztatón.

Hozzátette: a most felvett 6290 hallgató közül 5224 diák állami ösztöndíjas helyekre került be, ez a szám háromszázalékos növekedést mutat a 2013-as évi adatokhoz képest. Az önköltséges helyek számát tekintve pedig enyhe csökkenés látszik: 1066 hallgató kezdheti meg tanulmányait a térítéses formában.

Halló, anyu, FELVETTEEEEEK!!!

A ponthatárokat csütörtök este hozták nyilvánosságra. A www.felvi.hu oldalon közzétett adatok szerint – államilag támogatott képzésben – az egyik legmagasabb pontszám, 465, az alkalmazott közgazdaságtan szakra, gazdaságelemzési képzésre és nemzetközi tanulmányok szakra kellett. Ez a szám már korábban ismert volt, mert mindhárom szak része annak a 16-nak, amelyen már korábban központilag meghatározták a ponthatárokat.

Ezen a 16 alapszakon és osztatlan képzésen összességében nem változtak az előre bejelentett ponthatárok, így például a gazdálkodás és menedzsment szakhoz – az ilyen képzést indító intézmények állami finanszírozású oktatásában – legalább 460 pontra volt szükség a bejutáshoz, csakúgy, mint a nemzetközi gazdálkodási szakhoz.

Az ország jogászképzéseire 464 ponttal, pénzügy és számvitelre 458-cal, kommunikáció és médiatudomány szakra 455-tel, kereskedelem és marketingre pedig 449-cel lehetett bekerülni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik