Belföld

Statisztikát javítana Orbán az egyetemösszevonással?

Értelmetlen csak a nemzetközi rangsorokhoz igazítani a felsőoktatást – mondta az Indexnek az Eötvös Loránd Tudományegyetem rektorhelyettese arról az állítólagos kormányzati tervről, ami alapján összevonnák Budapest három nagy hírű felsőoktatási intézményét.

A Figyelő múlt heti számában arról írt, hogy Orbán Viktor fejéből az az ötlet pattant ki, hogy egyesítsék az ELTE-t, a Műegyetemet és a Semmelweis Egyetemet, mert ezzel növekedhetne a tudományos teljesítmény, és előkelőbb helyre kerülhetne az intézmény a világranglistán.

Fábri György, az ELTE rektorhelyettese az Indexnek azt mondta, meg kell várni, hogy milyen konkrét tervek vannak, és csak azokat lehet majd megvitatni.

A Semmelweis Egyetem azt közölte a portállal, hogy nem tudnak ilyen kormányzati tervről, de szerintük a teljesítmény nem növelhető összevonással, az egységnyi időre, kutatói létszámra, befektetett pénzforrásra vetített mutatók nem javulnának.

Fábri tudományos kutatói minőségében azt mondta, hogy az összevonással jelentősen megugrana az egyetemhez köthető publikációk száma, de csökkenne a gazdasági szereplőktől kapott megrendelések aránya. A külföldi hallgatók aránya elenyészővé válna, pedig ez most a Semmelweis Egyetem egyik erőssége. Akár az is előfordulhatna, hogy az összevont egyetem rosszabb helyezést kapna a világranglistán.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik