Belföld

Még bűn a bűnözőszűrő kamera, de már nem sokáig

Jönnek az arcfelismerő kamerák? Nem tudni. Harangozó Tamás (MSZP) hiába kérdezte a belügyminisztert.

Az ellenzéki honatya „Valóban arcfelismerő kamerák fogják pásztázni az utcákat?” címen benyújtott írásbeli kérdésére Pintér Sándor csak annyit válaszolt, hogy egyelőre a rendszer működtetésének jogszabályi, technikai lehetőségeit vizsgálják, az azzal kapcsolatos egyeztetések folyamatban vannak, ezért azokról pillanatnyilag nem tud bővebb felvilágosítást adni. Harangozó Tamás (MSZP) azzal indokolta kérdését, mert furcsállotta, hogy a Kocsis Máté (Fidesz) vezette kerület lapjában a minap „Mindenhol lesznek térfigyelő kamerák” címmel jelent meg cikk arról, hogy Józsefvárosban arcfelismerő kamerákat szerelnek fel, amelyek lehetővé teszik körözött bűnözők beazonosítását.

Az ellenzéki politikus szerint mindez számos kérdést felvet, de a legalapvetőbb, hogy a kihelyezett kamerák miként lesznek képesek felismerni a bűnözőket, hiszen ehhez először be kellene táplálni az összes bűnöző arcképét, amire viszont nincs törvényes lehetőség. Pintér Sándor válasza azért meglepő, mert az önkormányzat már márciusban arról tájékoztatta a józsefvárosiakat, hogy 70 arcfelismerő térfigyelő kamerát telepít a kerületbe „a kormány 250 millió forintos támogatásának köszönhetően”. Kocsis Máté polgármester levele szerint a fejlesztés azért is egyedülálló, mert Magyarországon náluk lesznek először olyan közterületi kamerák, amelyek képesek lesznek arcról felismerni a bűnözőket.

Harangozó Tamás parlamenti beadványában ugyanakkor idéz egy cikket, amely szerint az arcfelismerő térfigyelő kamerák aránytalan beavatkozást jelentenek a magánszférába, és egyelőre törvényes módon nem lehet arcképfelismerésre alkalmas kamerát alkalmazni közterületeken. A parlament nemzetbiztonsági bizottsága már engedélyt adott arra, hogy zárt közbeszerzési pályázat után telepítsék az arcfelismerő kamerarendszert a Józsefvárosba. Kocsis Máté a Nemzetbiztonsági Szakszolgálatot bízta meg a rendszer telepítésével. Harangozó Tamás ennek ellenére nem kapott érdemi választ arra, mi értelme ilyen kamerák telepítésének, ha azok alkalmazását a hatályos adatkezelési szabályok nem teszik lehetővé.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik