Belföld

Fokozódik a hőség – itt a friss figyelmeztetés

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint vasárnap estig a Kárpát-medence fölé meleg, egyre szárazabb levegő áramlik, kánikula lesz.

Vasárnap is sok napsütésre, nappali gomolyfelhő-képződésre lehet számítani, de már elvétve sem fordul elő egy-egy zápor, zivatar, nem várható csapadék. Nyugaton a déli szél megélénkülhet, északnyugaton erős széllökések is lehetnek. Az éjszakai 15-21 fokról vasárnap napközben 31-34 fok közé emelkedik a hőmérséklet.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat legfrissebb előrejelzésében – mivel a napi középhőmérséklet tartósan 25 °C felett alakul – első- (citromsárga) és másodfokú (narancssárga) figyelmeztetést adott ki az egész országra.

Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Nógrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Vas és Zala megyére elsőfokú, az ország többi területére másodfokú figyelmeztetés érvényes.

Vasárnap tovább erősödik a nappali felmelegedés. A középhőmérséklet általában 24 és 27 fok között, főként északnyugaton, illetve városi környezetben 27 fok fölött alakul. A hőség keddre szűnik meg – írta a Országos Meteorológiai Szolgálat

A hőségben szombaton szinte egymást érték a balesetek, ezért a rendőrség azt kérte, hogy óvatosabban vezessen mindenki, mert a kánikulában a közlekedés résztvevőinek is nagyobb figyelemre, türelemre van szüksége, mert ilyenkor kockázatosabb közlekedni. 

Korábban az ÁNTSZ és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság arra kért mindenkit, hogy a nagy melegben igyon minél több folyadékot, 11 és 15 óra között ne menjen a tűző napra, vegye igénybe a hűtött helyiségeket, védje bőrét a leégés ellen megfelelő öltözködéssel és napvédő készítményekkel.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik