Belföld

Orbán dühös az RTL-Simicska alku miatt

A Fideszben vádiratnak tekintik az elemzést, amely szerint csak Simicskát nem támadja a csatorna - írja az atv.hu.

„Csak egyetlen nevet nem hallunk! Mindenki másét igen! Sőt, többször is! Így minden egyes RTL Híradó azt bizonyítja, hogy valami nem volt, és nincs rendben a Fidesz hátországában, mert a miniszterelnök háta mögött egy olyan alku születhetett, ami méltánytalan a párt vezetőivel, köztük Orbán Viktorral szemben” – írta az atv.hu a Fidesz szűk vezérkarához közel álló, névtelen forrására hivatkozva.

A kormányfő állítólag dühös is amiatt, hogy a RTL Klub Híradójában soha nem szereplő Simicska Lajos „olyan üzleteket köt a hegyen, amely során ő igen, de mindenki más nem élvez védettséget. Az egész ügy így a bajtársiasság kérdését feszegeti.” A Fidesz felső vezetése egyfajta nyilvános vádiratnak tekinti az RTL Híradójáról készített elemzést, amely végigveszi, ki hányszor szerepelt a műsorban. .

Az atv. hu által megkérdetett politikusok eltérően értékelték, hogy a háború az RTL-lel okoz-e   károkat a pártnak. Van, aki szerint nem, hiszen Orbán csak olyan csatákat vív, amelyek az átlagembert nem érintik, érdeklik, míg mások tartanak attól, hogy az RTL-t néző tömegek elfordulhatnak a párttól, és visszaüt a jobboldali média elbizonytalanodása is. A sajtóban zajló háború miatt óriási az elbizonytalanodás az üzleti világban is.

Mindenki tudja, valami nagy balhé van a háttérben – mondta egy Simicska Lajost jól ismerő háttérember az atv.hu-nak, aki tart attól, hogy a háború káoszt okoz a gazdaságban, hiszen korábbi rendszerben „Simicska Lajos volt az, akivel meg lehetett állapodni. (…) A csapata is felkészült emberekből állt. Most nem tudni, hogy kivel kell majd megállapodni, miközben láthatóan nyeretlen kétévesekkel töltik fel az államigazgatás szintjeit”.

Csütörtökön a HVG és a Figyelő is címlapon hozta a Fidesz belháborúját, a Magyar Narancs pedig vezércikket közölt, és azt írta „Simicska akkor járna a legjobban, ha kevesebbel is beérné, és megegyezne Orbánnal. (…) Az ellenállásnak amúgy sincs sok perspektívája: az állam nagyon erős, és még erősebb, ha a törvényhozó hatalom és a végrehajtó apparátus mellett a rendőrséget és az ügyészséget is egyazon központból vezénylik.”

Az atv.hu-nak ennek kapcsán az építőiparban jelentős információs pozícióval rendelkező forrása azt mondta: a Vegyépszer története intő jel mindenkinek. Az első Orbán-kormány udvari autópálya-építője tavaly csak egy csődegyezség révén menekült meg a felszámolástól, ami azt mutatja, hogy így lehet járni politikai támogatás nélkül Magyarországon.   

Ajánlott videó

Olvasói sztorik