Belföld

Címlapokon az Orbán–Simicska-harc

A Figyelő és a HVG egyaránt a konfliktus hátterét elemzi, a Magyar Narancs szerkesztőségi cikket közöl.

A HVG szerint a pár éve még az „Orbán elleni puccs szervezésével megvádoltak szoríthatják háttérbe a Fidesz gazdasági hátországát több mint húsz éve uraló Simicska Lajost és embereit”. A hetilap forrásai szerint a konfliktus fő oka, hogy Simicska „beleszólt a politikába”. Ezzel felrúgta azt az évtizedeken át tiszteletben tartott hallgatólagos megállapodást, hogy a Fidesz politikai szárnyát Orbán Viktor irányítja, a gazdaságit ő, és „egyikőjük stábja sem szól bele a másik munkájába”. A másik ok, hogy bár maga Simicska hivalkodik vagyonával, fegyverhordozói „éhsége már a politikai vezetés jó érzését sérti”. A hatalom ezért olyan új rendet alakítana ki, amely a nemzeti nagytőkések egyikét sem hozza egyeduralkodó helyzetbe.

A Figyelő szerint bár sokak érdeke a gazdasági rendszerváltás, még a bennfentesek véleménye is erősen megoszlik arról, valódiak-e a konfliktusok a Fidesz és gazdasági holdudvara között. „Orbán Viktor és Simicska Lajos szakításával kevesen számolnak, de a villongásoknak lehetnek politikai áldozatai” – írja a lap, amely szintén úgy tudja, hogy nem Simicska Lajos van a célkeresztben, csak egyes alvezérei, például Nyerges Zsolt. A Figyelő részletesen utánajárt az államigazgatásban történő konfliktusoknak, és azt találta, hogy a legélesebb konfliktus nem is a miniszterelnök és a gazdasági hátország emblematikus vezetője között feszül, hanem leginkább Habony Árpád tanácsadó feszegetné a kialakult munkamegosztást.

A Figyelő – a fideszes háttéremberek erőviszonyát jól ismerő forrásra hivatkozva – azt írja, hogy Simicskának azért gyűlt meg a baja Habonnyal, mivel a párton belüli hatalmi játszmában ő Lázár János miniszter, míg a kormányfő tanácsadója Rogán Antal frakcióvezető mellé állt. A reklámadó valódi okát is azzal magyarázták a hetilapnak, hogy Simicskának jó kapcsolatai vannak az RTL-lel, jól értesült névtelenek súgták, hogy „érdemes megfigyelni, hányszor foglalkozott a csatorna Simicska-ügyeivel, a Közgéppel, és hányszor a Rogán-féle társaság botrányaival.”

A Magyar Narancs szerkesztőségi cikkben foglalkozik a témával, és úgy véli, nagy a bizonytalanság. „Simicska akkor járna a legjobban, ha kevesebbel is beérné, és megegyezne Orbánnal. (…) Az ellenállásnak amúgy sincs sok perspektívája: az állam nagyon erős, és még erősebb, ha a törvényhozó hatalom és a végrehajtó apparátus mellett a rendőrséget és az ügyészséget is egyazon központból vezénylik.” Mindezt erősen árnyalhatja, hogy Gyurcsány Ferenc a választási kampány idején azt állította: a kormányfő politikai pályafutása jelentős részében olyan vagyonelemekhez is hozzájuthatott,  amelyek „minden feltételezés szerint” nem saját nevén, hanem környezetében, felcsúti ismerősök, Simicska Lajoshoz köthető személyek tulajdonában vannak. 

Fotó: Hír24

Ajánlott videó

Olvasói sztorik