Belföld

Elsikkasztották a lakók pénzét a péceli idősotthonban

Újabb visszaélések derültek ki az intézményről, ahol tömegsírba helyezték át a halottakat. A vezetőség elköltötte a magatehetetlen, hozzátartozók nélküli idős emberek nyugdíját.

Újabb szörnyűségek derültek ki a péceli idősotthonról: az intézménybe érdeklődőként bejelentkező indexes újságíró embertelen állapotokról számol be. Bűz és hangos zene fogadta, ez utóbbiról kiderült, hogy rendszeres nyolcórás foglalkozás, bár a zenehallgatás nem igazán köti le a 8-10 fős szobákban lévő időseket.

Egy, a lapnak névtelenül nyilatkozó forrás szerint embertelen körülmények uralkodnak az otthonban. A fürdőben az embereket egymás előtt kell fürdetni és pelenkázni, ráadásul ezután ugyanabban a ruhában és cipőben mennek és szedik ki az ebédet az alkalmazottak.

Az otthonban az ellátási díj a jövedelem (tehát a nyugdíj vagy a segély) 80 százaléka. A fennmaradó 20 százalékot pedig mindenki megkapja zsebpénznek. A lap úgy tudja, hogy több súlyos állapotban lévő beteg pénze eltűnt. Voltak olyan esetek is, mikor fiktív számlákkal tisztára mosta a pénzt az igazgató, majd zsebre tette. Egy kilencvenéves néni az államtól kapott kilencvenezer forintjából például csupa édességet vettek, holott az idős asszony már alig bírt kikelni az ágyból, és csak pépeset tudott enni. Az igazgatónő ellen sikkasztás miatt már a rendőrség is nyomoz.

Az Index alapján a Hír24 is beszámolt arról, hogy egy péceli idősotthonban a korábban köztemetéssel eltemetettek sírjait egy temetkezési vállalkozó felszámolta, mert “túl sok helyet foglaltak”, és egy “Ady Endre Szociális Otthon Elhunytjai” feliratú márványtábla alatt egy sírba helyezett mindenkit. Szőllősi Ferenc, a település polgármestere csütörtökön bejelentette, hogy feljelentést tesz és vizsgálatot indít az ügyben. Czibere Károly, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára közölte az MTI-vel, hogy az államtitkársági vizsgálat súlyos visszaéléseket tárt fel a péceli otthonban. Az intézmény vezetőjét azonnali hatállyal menesztették.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik