Belföld

Tömegsírba helyezték át az idősotthon halottait

Túl sok helyet foglaltak – mondta a péceli temetkezési vállalat vezetője az Index újságírójának arra a kérdésre, hogy miért tették át közös tömegsírba a helyi idősotthon halottait. Súlyos kérdések merülnek fel nemcsak etikailag, de azzal kapcsolatban is, hogy volt-e erre ÁNTSZ-engedély és mi lett az idősek temetésre összespórolt pénzével.

A péceli idősotthon magukra hagyott, demens, sokszor pszichiátriai betegségekkel küzdő lakóit eredetileg külön fejfákkal, kis sírokba temették el – írja az Index. Most viszont egy közös sírba kerültek, névtelenül – a táblán mindössze annyi szerepel, hogy „Ady Endre Szociális Otthon Elhunytjai”.

Az önkormányzat – amely a köztemetéseket végezte – semmit nem tudott erről, pedig ők minősülnek a sírok tulajdonosának. Ráadásul arról sem tud a polgármester, hogy bárki kapott volna engedélyt sírnyitásra az elmúlt években, ehhez az ÁNTSZ hozzájárulására van szükség.

„A temetés hamar meglesz, nem akarom sokáig feleslegesen hűteni, meg azt sem akarom, hogy sokáig a polcon álljon” – ezt mondta a temetkezési vállalat vezetője, amikor az Index újságírója álnéven bejelentkezve egy nemrég elhunyt néni temetésének időpontjáról érdeklődött. „Lesz majd egy másik temetés valamikor a jövő héten és akkor ahhoz fogjuk ezt is hozzácsapni, előtte vagy utána lesz, hogy ne kelljen kétszer kimenni” – mondta a temetkezési vállalkozó. Azt mondta, hogy senki nem gondozta az elhunytak sírjait, ezért gondolta, hogy „jó lenne őket összeszedni egybe”. Szerinte így most „klasszul néz ki” és a régiek helyén rögtön el is adtak három sírhelyet.

Az otthonban lakó idősek ráadásul hiába gyűjtögettek temetésükre – egy férfi néhány éve 121 ezer forint spórolt pénzével érkezett az otthonba, de egy pénzügyi ellenőrzés során kiderült, hogy az el lett költve ruhaneműkre és 60 ezer forint értékben édességre. Ezek azonban állítólag soha nem jelentek meg sem az otthon raktárkészletében, sem az idős úr szobájában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik