Belföld

Gépkarabéllyal játszanak a táborozó gyerekek Mogyoródon

A mogyoródi military táborban a gyerekek katonás nevelést kapnak: megtanulják a gépkarabély használatát, a rádiózást, emellett van terepgyakorlat, éjszakai riadó, de külön napirendi pont a bakancspucolás is.

A tábor célja, hogy a gyerekek megtapasztalják az egykori sorkatonai szolgálat élményeit, elsajátítsák a katonai alapismereteket, kialakuljon bennük a hazafias értékrend úgy, hogy közben jól érzik magukat – mondta el az MTI-nek a szervező, Horváth Zsolt. A tábort a 11-18 éves korosztálynak szervezik, a fiatalabbaknak a katonai középiskolai lehetőségekről adnak tájékoztatást, míg az idősebbeket az altiszti akadémiáról és a Nemzeti Közszolgálati Egyetemről informálják.

Az egyhetes táborban a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokságának két hivatásos katonája foglalkozik a gyerekekkel. A hét minden napján van két óra alaki foglalkozás, valamint délelőtt és délután szakmai képzés. A hétfő általában az alapvető egészségügyi tájékoztatással és fegyverismerettel kezdődik. Ezek után van harcászati foglalkozás, lövészárokásás, a résztvevők megismerkednek a gázálarccal, megtanulnak tájékozódni a természetben, lőhetnek – természetesen vaklőszerrel – gépkarabéllyal, de közben a konyhán is segíteniük kell. A hét zárónapján az elméleti és gyakorlati képzéseken tanultakból vizsgát tesznek.

Korábban a CNN is foglalkozott a magyar military táborral. A körülmények olyanok voltak, mintha háborúba készülnének. Volt, aki érdeklődést mutatott a katonai lét iránt, azért jelentkezett, míg másokat a szülők küldtek el, a gyerek akarata ellenére. A táborban egy hetet töltött el egy spanyol fotós, aki szerint igen magas azoknak a „táborozóknak” a száma, akiknek a szülei erős nacionalista kötődéssel rendelkeznek, ezért küldték el gyereküket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik