Belföld

Lendvai Ildikó újra akcióba lendült

Az MSZP egykori nagy öregjeiből álló Deák Ferenc Kör tagjaként a Mesterházy-féle szocialista frakció háttérbe szorításáért szervezkedik Lendvai Ildikó.

„Önkritikára képes pártot akarunk” – írta a Felhívás a kongresszushoz című kiáltványában a Deák Ferenc Kör – számol be a hvg.hu. A lap szerint a vasárnap létrejött csoportot húsz ismert szocialista politikus alapította, köztük volt miniszterek, államtitkárok.

Lendvai Ildikó mellett köztük van Szekeres Imre, Veres János, Juhász Ferenc, Kökény Mihály, Katona Tamás, Burány Sándor is. Az ifjabb generáció tagjai közül csatlakozott Braun Róbert – Medgyessy Péter egykori tanácsadója – és Tüttő Kata. Ők írták a kiáltványt is.

Azt akarják elérni, hogy a szocialista párt kongresszusa mondja ki: új programra, új alapszabályra és új felépítésre van szükség, a Mesterházy Attila vezetésével összeállított parlamenti frakciót pedig szeretnék háttérbe szorítani.

Javaslataik között szerepel a 100 ezer forintos minimálbér, a közmunkások bérrendezése, a garantált, feltétel nélküli alapjövedelem és a cigányság integrációja is – írja a lap.

A szocialista párt választmánya május 31-én döntött úgy, hogy az EP-választásokon elszenvedett súlyos vereség és Mesterházy Attila pártelnök lemondása után teljes, felmenő rendszerű tisztújítást ír ki. A párt most szombaton tartja tisztújító kongresszusát, ahol az elnök, az elnökhelyettes, továbbá az alelnökök mellett megválasztják az országos elnökség tagjait, valamint a többi országos testület vezetőségét és tagjait is. Az elnöki posztra egyedül Tóbiás József, jelenlegi megbízott frakcióvezető pályázik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik