Belföld

Teljes tisztújítás lesz az MSZP-ben

Teljes, felmenő rendszerű tisztújítást ír ki az MSZP - jelentette be Botka László, a párt országos választmányának elnöke.

A politikus az országos párttanács ülése után újságíróknak elmondta, a lehető legkorábbi időpontra, július 19-re hívják össze a tisztújító kongresszust. Ez az egyetlen alapszabályszerű javaslat, amelyet a választmány szombati ülése elé terjesztenek.

A megyei pártelnökökből álló országos párttanács javaslata alapján megújulnak a helyi, a megyei és az országos szervezetek is. Botka László kérdésekre csak később kíván válaszolni.

A Népszabadság pénteken megjelent cikkében három forgatókönyvet vázolt fel, és úgy tűnik, hogy nem elégedtek meg az elnök, illetve az elnökség lecserélésével, helyette a teljes tisztújítás mellett döntöttek.

Ezt a változatot A Győr-Moson-Sopron megyei pártszervezet jevasolta. Eszerint az MSZP megújítása érdekében teljes körű, alulról felfelé építkező, az alapszabálynak megfelelő tisztújítást kezdeményeztek, mivel maszatolás helyett tiszta viszonyok megteremtésében érdekeltek.

A fővárosiak többsége viszont – amint arról egyik meghatározó politikusuk még a budapesti párttanács ülése előtt beszélt a Népszabadságnak – nem támogatja az azonnali teljes tisztújítást, mondván, az végképp rossz helyzetbe hozná őket az őszi önkormányzati együttműködésről szóló pártközi egyeztetéseken. Hiszen figyelmük egy részét a belső helyezkedésre kellene összpontosítaniuk. Ahogy előrevetítette, ez a vélemény volt az uralkodó a párttanács estébe nyúló ülésén is.

Ujhelyi először vállalta volna

A párt egyik EP-képviselőjének, Ujhelyi Istvánnak a neve is felmerült lehetséges MSZP-elnökként (a másik EP-képviselő Szanyi Tibor, ketten vannak), ő erről a Facebook-oldalán vall. „Meghallgatva a rám zúduló és megtisztelő elvárásokat, először arra jutottam, hogy – amennyiben ez a párt érdeke – az év végéig, pártelnökként vállalok egyfajta hídépítő szerepet. Hiszen Horn Gyula pártjának cölöpjei még megvannak, de a ráépített átjáró roskadozik” – mondja, de azt is hozzáteszi, már másként látja a helyzetet. Másként, miután a párt nem rövidtávú (pár hónapos), hanem hosszú távú, kétéves megoldást keres a párt élére.

„A Párttanács mai egyértelmű döntése értelmében várhatóan teljes, felmenő tisztújítás következik, amely nem átmeneti időre, hanem két évre választja meg a párt következő vezetését. Ezt a felelősséget pedig elnökként így nem tudom vállalni.”

Időközben Szanyi Tibor, a másik EP-képviselő (az ő neve nem vetődött fel pártelnökként) elmagyarázta az új MSZP lényegét, ebből vágtuk ki a lényeget.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik