Belföld

Több százmillióra perelhetik a rabok a kormányt

Nemsokára döntenek Strasbourgban a túlzsúfolt magyar börtönök ügyében.

Ősszel várható az emberi jogi bíróság ítélete a hazai börtönviszonyokat kifogásoló panaszokról. 80 beadványról dönthetnek egyszerre – nyilatkozta a nol.hu-nak Magyar Gábor ügyvéd. Neki is van több ügye Strasbourgban.

Ha megállapítják a magyar állam felelősségét a fegyintézetek túlzsúfoltsága miatt, akkor több százmillió forintos kártérítést fizethet a kormány.

Jelenleg 141 százalékos kihasználtsággal működnek a magyar börtönök, vagyis két helyre 3 rab jut.

Az ügyvéd szerint más bajok is vannak a börtönökben.

Egyik ügyfelének látlelete van hatszáz poloskacsípéséről, volt, aki fogait veszítette el a börtönben, egy másik hepatitisfertőzéssel került ki a rácsok mögül. Volt panasz arra is, hogy az elítéltek hetente csak egyszer fürödhettek, a WC pedig nem külön légtérben van a többszemélyes zárkákban, sőt, sok helyen függöny sem takarja.

Az ügyvéd felidézi, hogy nemrég egy gazdasági bűncselekmény miatt hat évet ült építész panaszait elutasította a magyar bíróság. A túlzsúfoltságot például arra hivatkozva, hogy a börtön nem tehet róla, hogy sok a rab, a szabadságvesztésre ítélt ember elhelyezését helyszűke miatt nem tagadhatja meg.

A férfi 8 millió forint kártérítést akart, de végül neki kellett fizetnie a majdnem félmillió forint perköltséget – olvasható a cikkben. 

Hagyó Miklósnak tavaly 4 millió forint kártérítést ítéltek meg a szűk cella és a túl hosszú előzetes letartóztatás miatt. 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik