Belföld

Legyűrte Orbánt a magyarok fő ellensége

Az MSZP szerint a múlt heti uniós figyelmeztetés után már itthon is intőt kapott a kormány.

Orbán Viktor az államadósság csökkentését többször is a legfőbb feladatok közé sorolta, hiszen “ha nem győzzük le az államadósságot, akkor az győzi le Magyarországot”, amelynek ezért az az első számú közellensége. A következő évben minimális költsége lesz a paksi bővítésnek, amelynek hatása 2026-tól érződik – mondta a Költségvetési Tanács (KT) elnöke.

Kovács Árpád az ATV Egyenes Beszéd című műsorában úgy vélte: ennek dacára a következő 4-5 évben nem csökken az államadósság, bár nem összehasonlítható a korábban felvett IMF-hitelekkel a paksi. Az IMF-től felvetteket megettük, ebből viszont egy beruházás lesz, ami áramot termel, értéket állít elő, és hosszú évtizedekre meghatározza az ország életét – magyarázta. A KT elnöke szerint az orosz hitelnek is van mérsékelt árfolyamkockázata, amit lehet csökkenteni.

Az MSZP azonnal reagált, jelezve, hogy a múlt heti uniós figyelmeztetés után most itthon is intőt kapott a kormány. Burány Sándor szerint Kovács Árpád rácáfolt Varga Mihályra, aki szerint az államadósság csökkenő pályán van.

Úgy vélte: a KT elnöke igazolta az MSZP álláspontját, amely szerint a kormány vesztésre áll az államadósság elleni harcban. Az államadósság folyamatos növekedése óriási károkat okoz a magyar embereknek, különösen a devizahiteleseknek.

A minden korábbi csúcsot megdöntő államadósság mögött részben a forint folyamatos gyengítése áll. A kormánynak ezért azonnal erősítenie kell a forintot, hogy az minél előbb visszatérhessen a 2010-es árfolyamokhoz! – figyelmeztetett a szocialista politikus.

Korábban a miniszterelnök több fórumon, külföldön és idehaza is azt mondta, hogy az „államadósság tekintetében Magyarország háborúban áll, és ezt a küzdelmet meg akarja nyerni”. Három éve célként fogalmazta meg, hogy az államadósságot négy év alatt – tehát jövőre – a GDP 70-75 százalék közötti sávba kell levinni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik