Belföld

Özönvízzel indul a pihenés

Az egész országra első-, valamint másodfokú figyelmeztetéseket adott ki péntekre a várható jelentős mennyiségű csapadék miatt a meteorológiai szolgálat. Bárhol az országban lehet felhőszakadás is.

Késő estig a Dél-Dunántúlon és az Alföldön többfelé, éjszaka elszórtan, majd pénteken napközben az országban többfelé várható zivatar, sőt egy-két helyen heves zivatar is kialakulhat – írta az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtök esti, az MTI-hez eljuttatott figyelmeztetésében. A zivatarokhoz felhőszakadás, az intenzívebb zivatarokhoz jégeső és viharos (60-90 kilométer/órás) széllökés társulhat.

Pénteken a napi csapadékmennyiség a Dunántúl délkeleti és az Alföld déli részét leszámítva 20, északkeleten és északnyugaton 30 milliméter fölött alakulhat – emelték ki.

A veszélyjelzés szerint pénteken Borsod-Abaúj-Zemplén, Győr-Moson-Sopron, Heves, Nógrád, Vas és Veszprém megyében várható a legtöbb eső. Emellett az egész országban kialakulhat felhőszakadás is. Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Heves, Komárom-Esztergom, Nógrád, Vas, Veszprém, Zala és Pest megyében, valamint Budapesten az intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt akár 50 milliméternél is több eső hullhat. Emiatt ezekre a területekre narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetést, míg a többi megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki a felhőszakadás veszélye miatt.

Az északi, északnyugati szél időnként megélénkül, a Fertő-tó környékén meg is erősödik. Zivatarok környezetében átmenetileg viharos széllökések is lehetnek. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 13, 18 fok között valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet 20, 26 fok között, keleten néhol kevéssel 20 fok alatt alakul.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik