Belföld

Áder vagy Orbán – rejtélyes kutatás az elnöki rendszerről

A Forsense Intézet az elmúlt hetekben azt szondázta, milyen fogadtatása lenne, ha átalakulna Magyarország közjogi berendezkedése – írja az Index.

A rendszeres állami megrendeléseket teljesítő cég a lapnak nem árulta el, ki volt a kutatás megrendelője, csak annyit közölt, hogy nem a Miniszterelnökség. A felmérés arra keresett választ, hogy a választók továbbra is a parlamentre bíznák-e az elnök megválasztását, vagy jobbnak tartanák, ha közvetlenül szavazhatnának. A kutatás arra is kitért, hogy a válaszadók elégedettek-e a jelenlegi köztársasági elnökkel, Áder Jánost, Orbán Viktort, Sólyom Lászlót vagy Bajnai Gordont látnák szívesen a poszton.

A jelenlegi köztársasági elnök, Áder János ötéves hivatali ideje 2017 májusában jár le. A választások után a Népszabadság azt írta, hogy Orbán Viktor miniszterelnökké választása után szűk körben reális lehetőségként beszélt arról, hogy 2017-ben elfogadná az államfői jelölést, a felelős kormányzása alkalmassá teheti „az egész nemzet szolgálatára”.

A Figyelő még januárban írt arról, hogy Lázár János a harmadik Orbán-kormány megalakulása után miniszterként vezetheti a Miniszterelnökséget. A hetilap akkor arra következtetett, ha ezen információk helyesek, akkor Lázár János lehet Orbán Viktor utóda a miniszterelnöki székben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik