Belföld

Nádasból támadhatott a lépfene

A járványügyi nyomozás arra jutott, hogy egy feketeréti nádas lehet a lépfene megbetegedések forrása.

Lépfenéhez hasonló tünetekkel hullott el két szarvasmarha, a fertőzött állományhoz közel eső két húshasznú szarvasmarha telepen. Az állományok között a kapcsolódási pont a közeli nádas, amelyen az érintett csordák áthaladtak. A laboratóriumi vizsgálatok még folyamatban vannak, a hatóságok a legelő állományokat helyi zárlat alá helyezték – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.

A nádas környékére a hatóságok legeltetési tilalmat rendeltek el, valamint – a további megbetegedések megelőzése érdekében – az országos főállatorvos kiterjesztette a megelőző vakcinázás területét. Az érintett állományokból az utóbbi hetekben nem történt kiszállítás.

A nádas emberre nem veszélyes

A hivatal felhívja a figyelmet, hogy a nádasban történő tartózkodás önmagában nem jelent humán-egészségügyi kockázatot A hatóság kéri azokat az állattartókat, akik szintén áthajtották állataikat a területen és megbetegedés tüneteit észlelik állományukban, haladéktalanul értesítsék a helyi állategészségügyi szolgálat szakembereit.

Lépfenével az állatok leggyakrabban takarmány és ivóvíz útján fertőződnek. Mivel, a fertőzött állatból származó spórák a talajban évtizedekig túlélhetnek, ezért rendkívül fontos, hogy az állati hulladékok kezelése a szabályoknak megfelelő legyen, azok a környezetbe nem kerülhetnek.

Illegális vágás

A múlt héten nyolc ember került kórházba, több tucatnyian antibiotikumos kezelést kaptak lépfenefertőzés gyanúja miatt. Az elmúlt napokban egy tiszafüredi szarvasmarhatelepen két szarvasmarhát vágtak le illegálisan, és bár az állatokról feltételezni lehetett, hogy betegek, erről az állategészségügyi hatóságot nem értesítették.

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság két gyanúsított ellen folytat közvádas eljárást az ügyben. A húsból egy közétkeztetéssel foglalkozó vállalkozás is vásárolt, ennek vezetőjét ártalmas közfogyasztási cikk gondatlan forgalomba hozatalának vétségével gyanúsítják.

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik