Belföld

Lépfene: a tiszafüredi cégvezető belátta, hogy hibázott

Nem szándékosan elkövetett bűncselekménnyel vádolják a Hableány Bt. igazgatóját, akinek - az ügyvéd szerint - nem kell tartania büntetőjogi felelősségre vonástól.

Elismeri felelősségét a lépfenével fertőzött húst megvásárló és azt a közétkeztetésben felhasználó Hableány Bt. igazgatója az ellene folyó eljárásban – közölte az igazgató ügyvédje keddi sajtótájékoztatóján, a szakhatóság által bezáratott tiszafüredi Nemzeti Étteremben.

Szabó Ottó, a tiszafüredi székhelyű Bt.-t vezető Ábrahám Tamás védője, egyben a vállalkozás jogi képviselője elmondta: a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság két gyanúsított ellen folytat közvádas eljárást az ügyben. Ábrahám Tamás magánszemélyként e büntetőeljárás egyik gyanúsítottja.

Az ügyvéd az MTI tudósítása szerint hangsúlyozta: ügyfelét nem szándékosan elkövetett bűncselekménnyel, hanem ártalmas közfogyasztási cikk gondatlan forgalomba hozatalának vétségével gyanúsítják.

Az ügyvéd közölte: a cégvezető elismeri felelősségét abban, hogy hatósági bizonyítvány nélkül vásárolt marhahúst. Állítása szerint ugyanakkor ezt jóhiszeműen tette, annak tudatában, hogy állatorvos látta az árut. Hozzátette, hogy mivel ügyfele együttműködött a hatóságokkal és mindenben segítette az ügy felderítését, megítélésük szerint nem kell tartania büntetőjogi felelősségre vonástól.

A jogi képviselő kifejtette: a fertőzött árut június 23-án, a City Farm Kft.-től szállították a cég konyhájára, ahová összesen 100 kilogramm színhús került. Utóbbi vállalkozás vezetője váratlanul hívta fel Ábrahám Tamást telefonon az eladó marhahús miatt. Nem voltak üzleti partnerek, a vendéglátós máshonnan szerzi be az alapanyagot cége számára – magyarázta kitérve arra is, hogy a telefonbeszélgetés során az eladó azt állította: állatorvos látta a húst. Az állítás valóságtartalmát igazoló hatósági bizonyítványhoz Ábrahám Tamás az ajánlattevővel való régi ismeretségre tekintettel nem ragaszkodott – mondta Szabó Ottó.

Az ügyvéd elmondása szerint a húst a megvásárlás másnapján, június 24-én felhasználták a közétkeztetésben, ám olyan technológiával készítették el, hogy „ha bármilyen baktérium is volt benne, a tartós főzés révén az elpusztult”. Kizárólag aznap fogyasztottak ebből a marharaguból a városban és a környező településeken – tette hozzá. Kiemelte: a tudományosan elfogadott 7 napos lappangási idő már bőven letelt és 15 nap elteltével máig senki nem betegedett meg az ételtől. A kórházba került 8 ember az állatfarmon érintkezett a fertőzött állattal, vagy annak feldolgozásában vett részt. Ha Ábrahám Tamás “egyetlen deka húst sem vesz át ebből az áruból, ezek az emberek akkor is kórházban lennének” – mondta az ügyvéd.

Mint ahogy arról beszámoltunk, nyolcan kerültek kórházba azok közül, akik érintkeztek a fertőzött, a közétkeztetésbe is bekerült hússal.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik