Belföld

Megbukott a KLIK elnöke

Lemondott Marekné Pintér Aranka az oktatási intézményfenntartó mamutszervezet éléről. Az Index arról ír, hogy még a rendszeren belül se lelkesedett mindenki az eredményekért, noha az elnök kiválóra értékelte saját működését.

Az Index információi szerint Marekné közös megegyezéssel távozik. Szabó Balázs személyében korábban miniszteri biztost neveztek ki, hogy világítsa át a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ működését, ennek során számos súlyos problémát talált, amiért a vezetés is egyértelműen felelőssé tehető. Már az áprilisi országgyűlési választás óta beszéltek arról, hogy új vezető kinevezése várható.

„Túl nagy falat ez neki”

Már Marekné kinevezésekor lehetett hallani olyan hangokat, hogy igazából azért vállalta el a KLIK vezetését, mert nem tudta felmérni, milyen nagy fába vágja a fejszéjét. Közel háromezer önkormányzat iskoláit kellett felmérni, vagyonmérleget készíteni, megállapodni az üzemeltetésükről egyenként. A KLIK folyton időhiánnyal küzdött, A Szabó Balázs által készített (eleinte) titkos átvilágítás pedig rossz gazdasági döntéseket, rossz vezetési stílust, majdnem 2 milliárd forint elpazarlását tárta fel. Amiért Szabó megbízatását nem is hosszabbították meg. Aztán rájöttek, mégsem a tükröt kell hibáztatni, ha csúnyát mutat. A rossz vezető kiválasztása és kinevezése jobb helyeken, mint Vietnam, a miniszter felelőssége is, de Magyarországon ilyenről már rég nem beszélhetünk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik