Belföld

Lehull a lepel Lázár János utazásairól

Bíróság kötelezte a Miniszterelnökséget, hogy számoljon be Lázár János két külföldi útjának részleteiről: miért utazott, hol szállt meg és tételesen mennyit költött.

A Fővárosi Törvényszék ítéletét csütörtökön kapta kézhez a Transparency Intenational. Pethő András, az Origo volt újságírója azért indított pert az ügyben, mert a Miniszterelnökség nem adott részletes adatokat a kirívó hotelszámlákról: közel kétmillió forintba került a szállás Lázár Jánosnak és egy munkatársának három utazáson, összesen hét nap alatt.

Maga az államtitkár az ország érdekeire hivatkozva nem akart részleteket elárulni, inkább visszafizette a kétmillió forintot a költségvetésnek.

A bíróság szerint viszont ki kell adni az adatokat. Egészen pontosan arra kötelezték a Miniszterelnökséget, hogy 15 napon belül adja ki Lázár János 2013. március 22-23-ai svájci és július 26-27-ei olaszországi kiküldetésével kapcsolatban a felperesnek az adatokat. Jelesül azt, hogy az államtitkár mely feladatainak végrehajtása érdekében volt szükség az utazásra, mely szállodában szállt meg a delegáció, valamint a szállásköltségeket utazásonként és szállodánkénti bontásban.

„Lázár tehetséges”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik