Belföld

Lázár a haza érdekében fizetett kétmilliót

Az ország érdekeivel lenne ellentétes nyilvánosságra hozni a három külföldi út részleteit, ezért inkább befizette az utak kétmillió forintos költségét.

Lázár János azt mondta, a kétmillió forintot azért “bocsátotta a magyar állam rendelkezésére” három, összesen hatnapos külföldi útja után, mert a bíróság arra a próbálta kötelezni, hogy hozza nyilvánosságra ezeknek az utaknak a részleteit – tudósít az MTI.

A miniszterelnök megbízásából utazott, a magyar állam érdekében álló hivatalos tárgyalásokat folytatott és olyanokkal találkozott, akik Magyarország szempontjából kiemelten fontosak, “hazájuknak megbecsült gazdasági vagy politikai szereplői, ott köztiszteletben álló emberek” – mondta. Úgy folytatta, “a bíró szerintem hozott egy tarthatatlan döntést”, nem fogadta el azt a miniszterelnökségi álláspontot, hogy az az ország érdeke, hogy ezek a tárgyalások ne kerüljenek nyilvánosságra.

A bíró álláspontját nem tudja megváltoztatni, de szerette volna azt elkerülni, hogy nyilvánosságra kelljen hoznia azoknak az embereknek a nevét, akikkel találkozott, mert meggyőződése szerint ez ellentétes lenne Magyarország érdekeivel. “Ha ez kétmillió forintba kerül, akkor kétmillió forintba kerül” – tette hozzá.

Egy múlt keddi bírósági tárgyaláson kiderült, “közel kétmillió forintba került a szállás Lázár Jánosnak és egy munkatársának három utazáson, összesen hét nap alatt”. A bíró a tárgyaláson részítéletet is hozott, kimondta, hogy a két útról a Miniszterelnökségnek részletesebb tájékoztatást kell adnia. A nem jogerős döntés ismertetése után Lázár János jelezte, hogy lemond a “törvényben biztosított utazási költségtérítéseiről”, és a három utazáson felhasznált kétmillió forintot a költségvetés “rendelkezésére bocsátja”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik