Belföld

Orbán megint szembemegy a nemzetközi kritikákkal

„El akarják venni az ellátásbiztonsághoz való jogunkat, de nem kínálnak helyette semmit” – mondta a magyar miniszterelnök kedden Belgrádban, arra reagálva, hogy az EU szerint a Déli Áramlat gázvezetékről Oroszországgal kötött megállapodások az uniós jogba ütköznek.

„Nem akarunk abba a helyzetbe kerülni, hogy Magyarország gázellátása azon múljon, hogy mi történik Ukrajnában” – idézte a kormányfőt az MTI. Orbán szerint az ukránokkal való szolidaritást nem úgy kell kifejezni, hogy lemondunk az energiaellátás biztonságáról. A miniszterelnök úgy véli, ezt a jogot elvitatják Magyarországtól.

„Akik azt akarják, hogy ne építsük meg a Déli Áramlatot, kell, hogy tegyenek egy másik javaslatot, hogy mégis hogyan fogunk élni, ha nem jutunk energiához. Mit tudnak adni az ellenzésen kívül, mert az ellenzésből nem lehet megélni. Megélni az életből lehet, amihez viszont energiára van szükség” – fejtette ki.

A gázvezeték Ukrajnát kikerülve, a Fekete-tenger alatt, Bulgárián és Szerbián át érne Magyarországra, valamint  Ausztriába. A terv azért sérti az uniós jogot, mert gázszolgáltatók nem lehetnek egyben gázvezetéktulajdonosok.

Belgrádban Orbán arról is tárgyalt a szerb kormányfővel, hogy korszerűsítsék a Budapest-Belgrád vasútvonalat. A cél az, hogy a menetidő legalább felére csökkenjen. A két kormánynak az is közös szándéka, hogy felújítsák a Szeged-Szabadka-Baja vasútvonalat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik