Belföld

Mégsem ürülék fertőzött a Balatonban?

Bár a korábbi hírek arról szóltak, hogy ürüléksziget okozhatta a fertőzést, most úgy tűnik, árvaszúnyoglárváktól lettek rosszul az úszók a Balatonban.

Kísértetiesen hasonlít az Origó hírportálon megjelent és „szennyszőnyeg”-nek nevezett fénykép egy biológiai jelenségre – mondta a Klubrádió Reggeli Gyors című műsorában G. Tóth László, az MTA Balatoni Limnológiai Kutatóintézetének igazgatója.

Bizonyos időközönként az iszapban élő árvaszúnyoglárvák egy időben kirajzanak, feljönnek a vízfelszínre, bebábozódnak, majd az összes kis árvaszúnyog kirepül és ott marad egy rakás lárvabőr. Emellett egy olyan anyagot is termelnek, amelyek ezeket a bábokat összetartják és összeterelik – részletezte.

A szakember szerint az ürülékszigetet cáfolja az a tény is, hogy a hajózási szabályzat nem engedi meg a hajók tartályainak ürítését a vízen, és ahhoz, hogy száz négyzetméternyi szennyeződés összejöjjön, hatalmas hajónak kellett volna vízre szállnia.

Az Origo szombat reggel hozott nyilvánosságra egy képet, amelyet egy olvasójuk készített, továbbá a felvétel készítőjének levelét, amely szerint Tihany és Szántód között június 9-én, pünkösdhétfőn a tó vizén száz négyzetméternél nagyobb szennyszőnyeg lebegett, amelyet egy hajóból engedhettek ki.

A minisztérium közleményében a legutolsó mérésekre hivatkozva azt írta: kiváló minőségű a Balaton vize, semmilyen egészségügyi kockázat nem merült fel, az értékek megegyeznek az ilyenkor szokásossal. A felügyelőség június első hetében vett mintát a tó vizéből több helyen is, így a Szigligeti-, a Keszthelyi-, a Szemesi-, és a Siófoki-medencében. A mérések alapján a Balaton vize kiváló, semmilyen kiugró, szennyeződésre utaló értéket nem találtak, az E. coli és az Enterococcus baktérium száma mindenhol 0. Az eredmények alapján a Balaton vízminősége megegyezik az elmúlt tíz évben ebben az időszakban szokásossal – írta a tárca.

Árvaszúnyogok rajzása

Ajánlott videó

Olvasói sztorik