Belföld

Kolosi: Tankkal megy a kormány az RTL ellen

A Heti Válasz egy asztalhoz akarta ültetni Kolosi Pétert, az RTL programigazgatóját és Gulyás Gergely fideszes képviselőt, a reklámadó ügyének egyik élharcosát. Végül mégis külön szólaltak meg a lapban.

Már az első Orbán-kormány is támadta az RTL-t a Heti Hetes miatt – idézte fel Kolosi Péter. Szerinte már az a vita is a sajtószabadságról szólt, mert a kormánynak semmi köze ahhoz, hogy kit hívnak be egy politikai kabaréba. Akkor nem tankkal ment a kormány, most viszont igen – fogalmazott az RTL programigazgatója.

Sajtószabadság nem akkor van, ha elhangzanak a politikával kapcsolatos hírek. A sajtószabadság azt jelenti, ha a média arról beszél, amiről akar és a néző dönti el, kíváncsi-e erre. A politikának itt nincs dolga – tette hozzá Kolosi. Szerinte a Híradó nem ellenzéki, csak kérdez. Megkérdezik Mészáros Lőrincet az állami megbízásokról, de nem kapnak választ, csak a kormányzati szereplők háborognak, hogy miért bántják a miniszterelnök barátját és édesapját.

Kolosi azt is elmondta, hogy egészségügyi termékadót arra lehet kivetni, aminek káros hatásáról tudományos konszenzus van, az RTL esetében erről viszont nincs szó.

Gulyás Gergely leszögezte: ő nem mondott olyat, hogy Kolosi Péter hazudott, amikor azt állította, hogy a politikus ingyenjegyet kért az X-Faktor döntőjére. Szerinte az olvasottság érdekében manipuláló újságírók írták ezt. Kolosi bocsánatkérését nem tartja fontosnak, a politikai játszma részeként tartja számon, de elfogadja. Bár úgy látja, hogy nem tőle és nem ezért kellene bocsánatot kérni.

Gulyás álláspontja szerint a kereskedelmi tévék az államtól kapnak frekvenciát, ezért van köze a politikusoknak ahhoz, hogy mi megy a tévében. (A digitális átállás óta ez az érv egyébként már nem áll fenn.) Úgy véli, hogy a Médiatanácsot gúzsba kötötte „az a hisztéria, ami a médiatörvény körül kialakult”, ezért nem szerzett kellő erővel érvényt a jogszabályoknak.

A politikus szerint az, hogy a kereskedelmi csatornákon színvonalas műsorok is mennek, súlyosbító körülmény, mert arra utal, hogy ezek a médiumok tudnának, ha akarnának, csak ritkán akarnak. Szerinte a tévéknél nem csak a haszonszerzés szempont.

Gulyás szerint a reklámadóval kapcsolatban nincs bizonyíték arra, hogy veszteségessé tenné a médiavállalkozásokat. Arra, hogy az RTL csaknem kilencmilliárdot fizetett, a politikus azt mondta, „könnyfakasztóan dícséretes”, hogy befizetik a munkavállalóik után a közterheket.

Arról, hogy a Hír TV-nek vagy épp az ATV-nek is kell reklámadót fizetni, azt mondta, nem tölti el jó érzéssel. A reklámadó káros mellékhatásának tartja. Az, hogy a jobboldali médiumokkal együtt, egységesen tiltakozik a sajtó, Gulyás szerint a sajtószabadság legékesebb bizonyítéka.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik