Belföld

A zongorák Stradivarija került Vásárhelyre

Az 50 milliós hangszert, mely a világ egyik legjobbja, a nyáron a vásárhelyiek is kipróbálhatják.

A zongora szerdán érkezett a városba, azt a Steinway and Sons szakemberei állították be a BFMK-ban. A jeles hangszer, mint elhangzott a világ egyik legjobb koncertzongorája. 5 fafajta felhasználásával, 80 százalékban kézzel készítették Hamburgban, a cég egyik központjában, – a másik New Yorkban van – itt választotta azt ki Almási István polgármester és Hegedűs Endre Kossuth és Liszt-díjas zongoraművész pár hónappal ezelőtt.

A zongora dísze lesz a város kulturális rendezvényeinek és jelképe a művészetek iránti összefogásnak, mivel több mint 50 millió forintot adott össze rá a város 150 cége és magánszemélye összesen. Pár ezertől pár száz ezer forintig érkeztek adományok, de volt, aki több milliót ajándékozott a zongorára.

A hangszert Vágó János a zeneiskola igazgatója és Borsos Annamária művésztanár is birtokba vette. Mindannyian elismerően szóltak róla, hiszen felemelő egy ilyen hangszeren játszani. A nyáron nyílt napokat is szerveznek, ahol a város zenetanárai, zongorát tanuló diákjai, és zongorázni tudó, szerető lakói is kipróbálhatják, mivel a cég szerint egy tartós próba után nyeri el végleges, még szebb hangját a hangszer.

Az ünnepélyes avatásra szeptember 28-én kerül sor. Hegedűs Endre 60-ik születésnapján ad a városban koncertet, de még az idén Vásárhelyre érkezik Szakcsi-Lakatos Béla és Kocsis Zoltán, akik szintén koncerteznek a zongorán. Jövőre komolyzenei bérletet is tervez a BFMK, ahol szintén ez a hangszer kapja a központi szerepet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik