Belföld

Pécs megszerezte a magasházat

A szellemházat végre lebonthatja az helyi önkormányzat, miután megszerezte az épület tulajdonjogát az eddigi felszámolt tulajtól.

Az aláírt megállapodás értelmében a baranyai megyeszékhely önkormányzata vált a magasház tulajdonosává. A részletekről Páva Zsolt, Pécs fideszes polgármestere csütörtök reggel ad tájékoztatást az épület hivatalos birtokba adásakor – közölte Csizi Péter, a baranyai megyeszékhely fideszes alpolgármestere az MTI-vel.

Robbantásról nem lehet szó

A pécsi önkormányzat már az év elején jelezte, hogy ha az épületet eddig birtokló La Torre Kft. felszámolás alá kerül, akkor az önkormányzat ennek során meg kívánja szerezni a létesítményt, hogy azt később kormányzati támogatások felhasználásával lebontassa.

A Baranya Megyei Kormányhivatal a veszélyessé vált épületre tavaly ősszel adott ki bontási határozatot, amely ez év elején vált jogerőssé. Az ingatlan tulajdonosa elkészítette a bontási tervet, a dokumentum tavasszal vált jogerőssé.

A kormánymegbízotti tisztségétől azóta országgyűlési képviselői mandátuma miatt megváló Hargitai János januárban újságírók érdeklődésére azt mondta, hogy a magasház esetén robbantásról szó sem lehet, az ingatlant fölülről lefelé haladva, fokozatosan bontják el, s az érintetteknek mindent meg kell tenniük annak érdekében, hogy garantálják a környék biztonságát.

Egymilliárdba kerülhet

Maros József építőmérnök, statikus korábban az MTI-vel azt közölte: az építmény bontása, és elemeinek, törmelékeinek elszállítása egymilliárd forintba is kerülhet. Véleménye szerint a magasház különösebb veszélyhelyzet kialakulása nélkül lebontható. A 80 méter magas épület 20 ezer tonnányi vasbetonból épült, ez mintegy 1500 vagonnyi törmeléket jelenthet.
Hozzátette, az 1975-ben átadott, 1989-ben életveszélyessé nyilvánított és kiürített épületet azzal az igénnyel erősítették meg 2003-ra, hogy lakóházként, kollégiumként, idősek otthonaként vagy irodaépületként hasznosulhat. A számítások eredménye azonban mindig az volt, hogy a ház rekonstrukciója és fenntartása többe kerülne, mintha a helyén egy újat emelnének.

A magasház többször is gazdát cserélt 1989-es kiürítése óta. A legutóbb 2008-ban, Tasnádi Péter szocialista polgármester idején adta el azt a pécsi önkormányzat a spanyol Grupo Milton befektetői csoport projektcégének, a La Torre Kft.-nek egy ingatlancsomag részeként, abban bízva, hogy az új tulajdonos hasznosítja azt.

A spanyolok végül nem tudták megvalósítani szándékaikat, sőt a bontási határozat tavalyi elrendeléséig többször fel kellett szólítani őket, hogy gondoskodjanak az épület bekerítéséről, őrzéséről. Több ízben ugyanis illetéktelenek hatoltak be a létesítménybe, olykor emiatt súlyos tárgyak, fém alkatrészek hullottak le a ház tövéhez, balesetveszélyt teremtve ezzel.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik