Gazdaság

Kicsempészhették Magyarországról a Zsolnay márkanevet

Kustánczi Norbert
Kustánczi Norbert

f.sz., p.n.d.. 2014. 06. 10. 16:21

A jelek szerint már nem csak Pécs a Zsolnay márkanév birtokosa: egy levél szerint egy spanyol hivatalnál levédette a manufaktúra befektetője, Bachar Najari feleségének cége. Újabb botrány dagad a nagy múltú gyár körül.

Rejtélyes levél tartalma terjed az interneten. A dokumentum Mattyasovszky Zsolnay Viktor, a cégalapító egyik leszármazottja, a társaság kisrészvényesének nevével jutott el több szerkesztőségbe. Az érintett azonban megkeresésünkre leszögezte: az írást nem ő küldte szét. Az igaz, hogy levélben fordult Pécs polgármesteréhez, ám azt nyomtatva, aláírva juttatta el a címzettnek. Az interneten terjedő írás tartalma ezzel azonban nem teljesen egyezik meg.

A levélben mindenesetre röviden az áll:

A budapesti Swiss Art Kft. nyújtott be kérelmet a Zsolnay márkanév feletti közösségi védjegyoltalom jogosultságának megszerzésére egy spanyol székhelyű hivatalnál, és azt 2013 végén meg is kapta.

A levélíró szerint ezzel gyakorlatilag kilopták a Zsolnay márkanevet Pécsről, egészen pontosan a felett már nem csak a város rendelkezik. Dacára annak, hogy egy 2005-ös kormányhatározat szerint azt nem idegenítheti el a pécsi önkormányzat, és tudomásunk szerint sem a város, sem a cég közgyűlése nem adott erre felhatalmazást.

A közösségi – tehát az Európai Unión belül érvényes – védjegyoltalom megszerzésével extrém esetben a Swiss Art Kft. Zsolnay márkájú órát, porcelánt, ékszert vagy hasonló tárgyat hozhat forgalomba, akkor is, ha a termék mondjuk Kínában készült.

Persze, ha ez megtörténik, utólag kártérítést kérhet a Zsolnay Manufaktúra, a védjegy korábban egyetlen tulajdonosa. Furcsa az ügyben, hogy az oltalmat nem idehaza, hanem külföldön kérte a pesti cégnek egy külsős ügyvédi iroda.

Az ügy érdekessége azonban, amire a levél is rávilágít, hogy a Swiss Art Kft. tulajdonosa és ügyvezetője, valamint a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. igazgatóságának elnöke jelenleg egy és ugyanazon személy: Cséplő Petra, Bachar Najari felesége.

Mattyasovszky Viktor a Hír24-nek elmondta: levelére gyorsan és pozitívan reagált az önkormányzat, és azt az ígéretet kapta tőlük: súlyának megfelelően kezelik az ügyet. Mattyasovszky szerint a reakciók alapján a városvezetés sem tudott az ügyről.

A manufaktúra körül több furcsa ügy volt az elmúlt hónapokban.

A Zsolnay Porcelánmanufaktúra részvényeinek 74,5 százalékát tavaly 180 millió forintért megvásárló Bachar Najari, szír származású svájci üzletember a szerződésben egyebek mellett vállalta, hogy a vételáron felül a gyárnak 2014. szeptemberig 500 millió forint tőkejuttatást biztosít. Ebből 300 milliót ingatlanapporttal teljesített.


Made in China? (Fotó: MTI)

Az ügylet miatt a társaság kisrészvényesei – akik nyílt levelekben panaszkodnak arról, hogy állandó információhiányban szenvednek a cég ügyeivel kapcsolatban – csalás gyanújával feljelentést tettek, mert szerintük az ingatlan csak a töredékét éri a 300 milliónak. A szóban forgó ingatlan a volt hajmáskéri laktanya egy része, pontosabban egy gazos telek és egy lyukas víztorony. A rendőrség nem rendelt el nyomozást az ügyben.

2013 decemberében azzal hívta fel magára a figyelmet a Zsolnay, hogy karácsony előtt 14 dolgozót küldtek el, miután a kollektív szerződést is felmondták. Az elbocsátási hullám januárban folytatódott, és elérte a vég szakszervezetének titkárát is.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Cropped image of young couple is lying on bed. Close up of male and female feet. Loving couple is lying on bed under blanket covered by small red paper hearts. Saint Valentines Day.

Minden, amitől jobb lehet a szex

Kommentek

Budapest, 2017. július 29.
A későbbi második helyezett Hosszú Katinka a női 200 méteres hátúszás döntője előtt a 17. vizes világbajnokságon a Duna Arénában 2017. július 29-én.
MTI Fotó: Illyés Tibor
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.